Archief
Archief WOS

Westland op vingers getikt om achterstand in huisvesten statushouders

De provincie wil een toezichtsgesprek met de gemeente Westland omdat die niet genoeg statushouders weet te huisvesten.

Dat schrijft de provincie in een brief aan de gemeente, zo zei wethouder Ben van der Stee in een commissievergadering van de gemeenteraad.

De gemeente heeft al geruime tijd een achterstand in de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zogenoemde statushouders. Elke gemeente krijgt een taakstelling met te huisvesten statushouders. Deze taakstelling is louter gebaseerd op het aantal inwoners van een gemeente.
De brief van de provincie heeft de wethouder verbaasd, zei hij in de commissievergadering. Al weet hij dat hij niet genoeg statushouders een dak boven hun hoofd kan bieden: "Ik heb momenteel vier gezinnen met tien mensen die ik gewoon niet kwijt kan."

Knorrig

Afgelopen zomer zei Van der Stee in de gemeenteraad al dat commissaris van de koning Jaap Smit knorrig had gereageerd op de achterblijvende huisvesting. Dat gebeurde in een overleg van de provincie met de directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en gemeenten in Haaglanden. Toen haalde de gemeente 38 procent van de taakstelling. In het eerste kwartaal van 2021 hadden er minimaal 45 statushouders moeten worden gehuisvest in de gemeente, maar het werden er 21. Daarna volgde op 26 november nog een brief dat ook de doelstelling voor 1 oktober, het huisvesten van 60 statushouders niet was gehaald. Dat waren er 41, wat neerkomt op 34 procent van het doel.

De lobbypogingen van de gemeente om minder statushouders te hoeven opvangen, hebben niet gewerkt. Van der Stee wil overigens geen complex met alleen statushouders in Westland, maar een verdeling over de gemeente, bijvoorbeeld in flexwoningen zoals die komen aan de Molenweg in Monster. Hij wacht het aanstaande toezichtsgesprek met de provincie af en komt er daarna op terug bij de gemeenteraad.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland