Archief
WOS

WOS

Schadebedrag jaarwisseling in Westland fors hoger

Vandalen hebben tijdens de afgelopen jaarwisseling in Westland voor ruim 89.700 euro aan schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen.

Dat schrijft burgemeester Bouke Arends in een brief aan de gemeenteraad. Het schadebedrag is daarmee fors hoger dan in de afgelopen jaren. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld om zo'n 26.500 euro.

De grootste kostenposten betreffen schade aan speeltoestellen (35.000 euro), prullenbakken (20.000 euro) en verkeersborden (15.000 euro).

Relatief rustig op overlastlocaties

Op locaties waar het tijdens eerdere jaarwisselingen mis ging, zijn preventieve maatregelen genomen, zoals het ophangen van camera's. In Honselersdijk (Nachtegaalstraat) bleef het voor het tweede jaar op rij rustig. Ook rond het Slangekruid in Monster, waar vorig jaar incidenten waren, is niets gebeurd. In Maasdijk werd er op 31 december in de middag op het grasveld aan de Tuinderslaan door
veel jongeren vuurwerk afgestoken. Ook werd getracht de aanwezige politiecamera en de lantaarnpaal waar de politiecamera op bevestigd was te vernielen. Ongeregeldheden zoals een jaar eerder bleven uit.

Wel was het in 's-Gravenzande onrustig. De politie en ME moesten optreden in het Zandeveltpark, waar veel illegaal vuurwerk werd afgestoken. Ook in het Tollenspark is de politie meermaals ter plaatse geweest. De politie ging af op 70 incidenten, tegen 52 vorig jaar. De brandweer moest 56 keer uitrukken, een jaar eerder was dat 60 keer.

Preventieve maatregelen

Er werden vooraf tal van preventieve maatregelen genomen. Naast het eerder genoemde cameratoezicht, waren er ook 93 aandachtslocaties aangewezen. Dit zijn locaties waar eerder sprake was van overlast en ongeregeldheden. Hier hebben boa's, politie en buurtpreventen extra surveillances uitgevoerd. Tegen personen waarvan er vrees was voor ordeverstoringen tijdens de jaarwisseling, personen die in bezit waren van illegaal vuurwerk of dat hadden afgestoken, en personen die zich eerder schuldig hadden gemaakt aan andersoortig grensoverschrijdend gedrag was vooraf opgetreden met waarschuwingen, lasten onder dwangsom en gebiedsverboden.

Voor jongeren die vanwege de coronamaatregelen niet zoveel konden doen waren 400 online escaperooms ingekocht. Daarvan zijn er 387 gebruikt.

Hoewel de jaarwisseling 'relatief beheersbaar' is verlopen, kan Arends het niet geslaagd noemen. "Ondanks de vele inspanningen en preventieve maatregelen zijn er incidenten geweest en is er flink wat schade aangericht."

Nagekomen bericht: De gemeente Westland meldt op 31 januari 2022 dat het schadebedrag van de jaarwisseling 2020-2021 van 26.000 euro inderdaad vorig jaar is gecommuniceerd. Daar zat echter de schade aan lichtmasten niet in. Dit jaar is ervoor gekozen de schade aan de lichtmasten wel mee te nemen in het totaalbedrag voor de daadwerkelijke schade. Om een goede vergelijking te kunnen maken met voorgaande jaarwisselingen is dat bedrag ook toegevoegd aan de totaalbedragen van 2019-2020 en 2020-2021. Dan kom je uit op 77.000 respectievelijk 51.000 euro.

Categorieen:
Nieuws 112 Politiek Westland