Oproep telers aan kabinet: denk mee over oplossingen hoge gasprijzen
De hoge gasprijzen brengen zelfs gezonde glastuinbouwbedrijven in problemen en daarom is een afvaardiging vanmorgen naar het Binnenhof getogen om alarm te slaan bij het kabinet.
"De situatie is ernstig", stelt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Greenports Nederland en van brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland, in een deze week gestuurde brandbrief aan de betrokken ministers. Minister van Landbouw Henk Staghouwer en minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten namen de brandbrief en een productpakket vanmorgen in ontvangst. In het pakket zaten diverse Westlandse groenten. Er waren ook vier Westlandse tuinders aanwezig bij de overhandiging, uit verschillende disciplines.
De brief is mede ondertekend door diverse brancheorganisaties in het brede glastuinbouwcluster, maar ook greenports, provincies en diverse glastuinbouwgemeentes. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en Rabobank hebben de boodschap aan het kabinet ondersteund. Minister Jetten liet na de overhandiging weten oog te hebben voor de situatie en met de betrokken partijen in gesprek te willen om tot een oplossing te komen.
Langdurig hoge kosten
Uit de nu al bekende energieprijzen voor de lange termijn blijkt dat het probleem van de hoge energieprijzen niet van tijdelijke aard is en niet alleen deze winter speelt. "De prijzen vandaag én voor de komende jaren zijn enorm hoog en leiden daarmee tot langdurig hoge productiekosten. Deze hoge kosten zijn, in tegenstelling tot veel andere sectoren, niet door te berekenen in de verkoopprijzen, omdat deze op een Europese- of wereldmarkt worden bepaald", analyseert Bom-Lemstra.
Niet alleen bedrijven die afhankelijk zijn van aardgas komen in het nauw. Ook glastuinbouwbedrijven die al hebben geïnvesteerd in duurzame warmte, bijvoorbeeld vanuit geothermie of biomassa, hebben het moeilijk. Dit komt doordat de hoogte van de subsidie die zij ontvangen in de huidige systematiek is gekoppeld aan de gasprijs. De subsidie voor 2022 droogt met deze gasprijzen op en maakt het draaiende houden van deze projecten financieel onhaalbaar.
De overhandiging van de brief aan beide bewindslieden ging gepaard met een optreden van het Westlandse duo Komfort & Joy. Zij zongen 'Zo brengt 't toch niks op', een geactualiseerde versie van het lied 'Brengt 't nog wat op' van de Kromme Jongens.