Archief
WOS

WOS

Menstruatieproducten mogelijk ook gratis in Westland

Het CDA vraagt het college van burgemeester en wethouders van Westland om menstruatieproducten gratis ter beschikking te stellen aan minima en krijgt bijval.

"Ik heb navraag gedaan bij scholen, meiden om me heen en bij de voedselbank en het speelt. Het is geen sexy probleem, maar het is er wel", zegt vragensteller Jenny Vermeer, fractievoorzitter van het CDA. Bij buurgemeente Den Haag is het al geregeld dat de gemeente de producten beschikbaar stelt aan gezinnen die het zelf niet kunnen betalen. Het probleem is haast niet zichtbaar, omdat veel vrouwen zich schamen om toe te geven dat ze geen tampons, maandverband en dat soort dingen kunnen betalen.

"Ik herken het niet, maar kan me de schaamte wel voorstellen als je erin zit", zegt Mireille van der Stelt van GemeenteBelang Westland. "Als we dit gaan doen, dan moeten we wel zorgen dat er geen misbruik van wordt gemaakt, maar van de andere kant ook dat iedereen die het nodig heeft, het krijgt. Niet iedereen in armoede loopt bij de voedselbank en ik kan me wel voorstellen dat deze producten flink drukken op het budget van een gezin met vier meiden dat rond moet komen van 100 euro in de week."

De andere lokale partijen zijn minder enthousiast over het idee van het CDA. "Een beetje goedkoop, straks komt er ook nog een motie voor gratis condooms voor de minima. Dit is voor de bühne en verkiezingsachtige praat", zegt Peter Duijsens van Westland Verstandig. "Het lijkt sympathiek, maar ik ben wel benieuwd hoe ze het gaan regelen", aldus Duijsens. LPF heeft geen geluiden gehoord dat menstruatiearmoede speelt in Westland. "Iets optuigen wat misschien helemaal niet speelt, is een beetje overdreven. Praktisch zou ik zeggen: regel het bij de voedselbanken, voeg daar producten toe mocht er behoefte aan zijn", zegt Dave van Koppen.

"Het is triest genoeg, het zou goed zijn als we er verbetering in kunnen brengen", zegt Geraldine van der Knaap van VVD Westland. De voedselbank Westland hoort niets van de menstruatie-armoede, maar laat weten dat die in stilte wel aanwezig is. "Wij merken dat als er bij ons menstruatiemateriaal wordt aangeboden, het dankbaar wordt afgenomen en er dus behoefte aan is. Wij werken niet met aanvragen van artikelen die bezoekers willen hebben. We hebben te maken met donaties, dus producten die wij krijgen en daar zit af en toe maandverband en tampons bij", laat Aart Quak van de voedselbank weten.

Hij weet dat voedselbanken in Den Haag, Delft en Leiden al menstruatieproducten aan hun cliënten verstrekken. "Zij voorzien hiermee in een behoefte die er bij arme gezinnen, zeker met tienermeisjes, wel degelijk is. Ook wij zijn dus bereid dit product op te nemen in onze uitdeling. Afhankelijk van de hoeveelheid kunnen wij dat periodiek doen", besluit Quak.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland