Archief
NVWA

NVWA

Veelbesproken schaapherder voor de rechter, verwaarloosde hij zijn dieren?

De Naaldwijkse schaapherder Pieter Dekker moet donderdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen.

Dekker, in de regio vooral bekend door zijn Westlandse Schaapskudde, staat terecht omdat hij zijn dieren zou verwaarlozen. De lijst met beschuldigingen is lang. Volgens dierenliefhebbers en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), verwaarloost Dekker zijn dieren al sinds 2019. Het lijkt er op dat het allemaal begon op het moment dat zijn wolvarkens in beeld kwamen.

Toen Dekker in de zomer van 2018 voor het eerst zijn wolvarkens los liet op een stuk grond aan de Rijnvaartweg in 's-Gravenzande, kreeg hij vooral positieve reacties van voorbijgangers. De bijzondere beesten trokken veel bekijks.

De WOS maakte destijds deze reportage:

Modderbad

Bijna anderhalf jaar later kwamen de eerste klachten binnen. Ondertussen waren enkele dieren verplaatst naar de watertoren-locatie in Naaldwijk. Mensen zagen dat de varkens, zonder droog stukje grond en zonder schuilplaats, tot aan hun knieën in een modderbad stonden. Zeker omdat er een klein biggetje bij scharrelde, waren mensen bezorgd over de leefomgeving van de varkens.

Een maand later, in december 2019, volgde een bericht van de NVWA. De locaties in 's-Gravenzande en Naaldwijk waren niet goed bevonden. De varkens moesten per direct een droge plek krijgen.

Inbeslagneming

Dekker vindt zelf dat hij zijn dieren goed verzorgt en zegt dat de NVWA geen verstand heeft van zijn bijzondere beesten. Maar een jaar later bleek de maat vol voor de NVWA. De wolvarkens werden in beslag genomen.
In diezelfde maand haalde de NVWA nog eens zestien koeien, drie kalveren en 22 schapen weg van Dekker. Hij zou de dieren verwaarlozen en niet de medische aandacht geven die ze nodig hebben.

Wel of niet verwaarloosd?

Ondertussen is de hele zaak nu ruim twee jaar aan de gang en zijn de meningen verdeeld. Dierenliefhebbers, activisten en de autoriteiten vinden dat Dekker zijn dieren verwaarloosd heeft.

Archief WOS

Echter hebben veel Westlanders die Dekker goed kennen, moeite met het geloven van deze verhalen. Deze man, die de wroetende wolvarkens hier op de kaart heeft gezet, die kan toch niet zo diep gezonken zijn?

Pieter Dekker is voorafgaand aan de zitting door de WOS gevraagd om een reactie. De schaapherder zag daar vanaf.