Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Wolvarkens stelen de show

Wie weleens op de Rijnvaartweg in 's-Gravenzande komt, heeft ze ongetwijfeld gezien. Sinds een paar maanden lopen er wolvarkens. De fotogenieke dieren stelen de harten van vele voorbijgangers.

"Ik dacht eerst dat het schapen waren", zegt een langslopende vrouw met nordic walking stokken. Nee, het zijn geen schapen maar varkens. Wolvarkens. Het ras komt van oorsprong uit Hongarije en komt nauwelijks voor in onze regio. Pieter Dekker is - voor zover bekend - de enige in Westland die de beesten heeft.

De wolvarkens lopen niet alleen aan de Rijnvaartweg, maar ook in een bosperceel van Parnassia, op de grens van Monster en Den Haag. Beurtelings wroeten de varkens daar een lap grond van in totaal 5 hectare om.

Met een waanzinnig goede neus halen ze de grond overhoop om insecten en groen te eten. "Dat omwroeten op natuurlijke wijze betekent heel veel", zegt Pieter. Op de omgeploegde bodem ontwikkelt zich namelijk nieuwe natuur.

De stukken grond bij Parnassia en de Rijnvaartweg dienen als een soort testlocatie. Uiteindelijk wil Dekker de gemeente Westland zover krijgen om het machinaal maaien van grond te vergeten, en deze wolvarkens in te zetten.