Archief
WOS

WOS

Coronapas leidt in Maassluise horeca tot 'heftige discussies aan de deur'

Een aantal horecaondernemers in Maassluis heeft afgelopen weekend 'heftige discussies' gehad met bezoekers over de coronapas.

Sinds zaterdag zijn bezoekers van onder andere cafés en restaurant, maar ook van bijvoorbeeld bioscopen, verplicht om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, daarvan hersteld zijn of negatief zijn getest. Maar een grote groep mensen is het daar niet mee eens.

Ook de Maassluise horecaondernemers zagen het in eerste instantie niet zitten om hun bezoekers te controleren, weet Wiebe Kuipers van Koninklijke Horeca Maassluis. "Maar uiteindelijk gaat het om ons brood", zegt Kuipers bij Maarten in de Middag. "Eigenlijk worden we gedwongen om ons er wel aan te houden. Dus zaken in Maassluis die dit hebben geweigerd, zijn mij niet bekend."

Zijn café controleert in elk geval geen terrasbezoekers die binnen naar de wc moeten, dat blijkt volgens Kuipers niet te doen. "Ik had 's middags - de zaak was nog helemaal leeg - terrasbezoekers die heel vertwijfeld binnenstapten met de vraag 'Mag ik naar de wc?'. Dat is natuurlijk een ongelooflijk rare situatie. Moet je ze dan gaan controleren? Ik denk dat dat onwerkbaar is gebleken."

Kuipers heeft zijn collega's bij de andere horecazaken ook gesproken. "Ik moet eerlijk zeggen dat er een aantal collega's zijn die echt heftige discussies aan de deur hebben gehad hierover. En verder in het land hoor je dat de bezoekersaantallen een stuk lager waren."

Beluister het hele gesprek met Wiebe Kuipers:

Westland gaat gesprek aan met ondernemer

In Westland lijkt het eerste weekend met de coronapas goed verlopen. "We hebben één signaal gekregen dat de regels niet werden nageleefd. Met deze ondernemer gaan we het gesprek aan", laat een gemeentelijke woordvoerster desgevraagd weten.

Voor Westland en de andere gemeenten binnen Haaglanden is het uitgangspunt dat het de verantwoordelijkheid van ondernemers, instellingen en bezoekers is om het coronabewijs te hanteren. Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Met ondernemers die zich niet aan de regels houden, gaat de gemeente in gesprek. Als dat geen resultaat heeft, wordt er handhavend opgetreden.