Archief
WOS

WOS

Aantal inbraken in eerste halfjaar 2021 verder gedaald

Het aantal inbraken in onze regio is in het eerste halfjaar van 2021 verder gedaald.

Dat blijkt uit een analyse van nieuwe politiecijfers, die vandaag zijn vrijgegeven. In de eerste zes maanden van dit jaar ging het om 104 inbraken, tegenover 123 in dezelfde periode van 2020 en 184 in 2019.

's-Gravenzande springt er in positieve zin uit. Daar sloegen inbrekers slechts 3 keer hun slag, tegenover 12 keer in de periode januari-juni 2020. In Wateringen gaat het om een daling van 21 naar 16. Alleen in Hoek van Holland was er sprake van een flinke toename: van 8 naar 16.

De coronacrisis kan als belangrijkste oorzaak gezien worden van de daling in het aantal inbraken. Het advies van het (demissionaire) kabinet was (tot eind juni): werk zoveel mogelijk thuis. Dat maakte het voor criminelen minder aantrekkelijk om een woning in te sluipen.

In bovenstaande grafiek kun je de verschillende soorten criminaliteit zien. De grafiek is alleen zichtbaar op WOS.nl. Gebruik je de gratis WOS-app? Klik dan hier.

Andere misdrijven

In zowel de jaar- als de halfjaarcijfers van vorig jaar was te zien dat 2020 in onze regio een piekjaar was op het gebied van criminaliteit. Het totaal aantal misdrijven steeg toen. Nu is in de cijfers weer een daling te zien. Het totaal aantal misdrijven kwam in het afgelopen half jaar uit op 2.985, tegenover 3.163 vorig jaar.

Zo waren er bijvoorbeeld een stuk minder inbraken in auto's of bedrijfsbusjes. Vorig jaar was het op dit gebied vooral vaak raak in Maassluis (29) en Naaldwijk (23). Dat is nu een stuk minder (Maassluis: 21 en Naaldwijk: 9).

Verder zijn er volgens de politiecijfers regiobreed minder (brom)fietsen gestolen. In de eerste zes maanden van vorig jaar waren dat er 286, nu 224. Desondanks zijn dat er nog altijd meer dan begin 2019 (215). Ook op dit gebied is die daling voor een groot deel te zien in Maassluis en Naaldwijk, waar de fietsendiefstalcijfers vorig jaar zeer hoog lagen.