Archief
WOS

Ambachtsweg blijft mogelijk dicht

De Ambachtsweg in Wateringen gaat mogelijk niet meer open. De weg ging een jaar geleden op proef dicht, maar wethouder Pieter Varekamp voelt niets voor heropening.

De weg ging dicht voor doorgaand autoverkeer om te kijken of de leefbaarheid en verkeersveiligheid daarmee verbeteren. Of dat gelukt is, moet blijken uit een evaluatie. Rond de sluiting heerst tweespalt in Wateringen tussen de bewoners die de afsluiting willen houden en dorpsgenoten die de weg weer open willen.

Veel insprekers waren naar het gemeentehuis in Naaldwijk gekomen om te vragen of de weg dicht kon blijven. Een bewoonster van de Ambachtsweg vond het fijn dat de straat een stuk socialer is geworden sinds de afsluiting van bijna een jaar geleden. "We kijken naar elkaar om, hebben een buurtapp en het is een leefbare weg geworden", zegt zij. Een van haar buurmannen wees erop dat de weg weer openstellen gevaarlijk is voor fietsers, omdat er voor hen minder ruimte is. Tegengeluid was er ook: een bewoner van de Noordweg zei de raadsleden dat het duidelijk drukker is geworden op die weg. "Wat is de waarde van een proef in coronatijd?", wierp hij op.

Verdeeldheid

De Westlandse gemeenteraad is nog verdeeld over de kwestie, maar Varekamp was duidelijk: "De evaluatie is nog onder handen, maar het is ongewenst om de Ambachtsweg weer open te stellen". De uitslag van de evaluatie verwacht hij half juli.

Jan van Rossum (CDA) erkent dat de Ambachtsweg niet meer geschikt is als ontsluitingsweg en ziet het liefst een rondweg komen, maar volgens de wethouder kost dat veel geld. Er moeten huizen voor wijken en dat duurt lang, net zoals het wijzigen van het bestemmingsplan en het is maar de vraag of het een oplossing is. Hij ziet meer in andere verkeerskundige oplossingen aan de noord- en zuidkant van de nieuwe wijk Wateringen-Noord.

De wethouder heeft in verband met de evaluatie sinds maart metingen laten doen naar de effecten van de afsluiting. "Toen zaten we wel in lockdown en het verkeersaanbod is gewoon anders dan normaal", zegt Sander Zuyderwijk (VVD). Hij vroeg aan het eind van de vergadering om het punt opnieuw op de agenda te zetten. De wethouder kwam tijdens het overleg met veel nieuwe informatie en Zuyderwijk wil tijd om dat nader te bestuderen.