'Wateringen Noord moet vooral voor Westlanders zijn'
Maximaal 700 woningen, een parkachtig groengebied als scheiding tussen twee wijken, een school, zorgwoningen en verpleeghuisplaatsen, zo gaat de nieuwbouwwijk Wateringen Noord er uitzien.
De gemeente wil vooral bouwen voor de eigen bevolking, in de eerste plaats starters, doorstromers en senioren uit Wateringen zelf. Het Westlands woningzoekendenregister zal worden ingezet, zodat Westlanders als eerste in aanmerking komen voor een nieuwbouwwoning.
Dat staat in het voorontwerp van het bestemmingsplan voor dit gebied, dat wordt omsloten door de Poeldijkseweg, de Wippolderlaan, de Erasmusweg en de Ambachtsweg. Al in 2016 werden de eerste plannen door de gemeente gemaakt voor woningen op de locatie die bekend staat als 'Tuin van der Lely'. Maar al snel werd besloten de overige gronden, eigendom van Weboma, woningcorporatie Staedion en BPD Ontwikkeling, tot woongebied te ontwikkelen.
Van de maximaal 700 woningen die nu worden voorzien, wordt minimaal 30 procent ingericht voor sociale huur (tot 752 euro/mnd, prijspeil 2021), 5 procent voor sociale koop (190.000 euro, prijspeil 2021) en wordt 55 procent als levensloopbestendig uitgevoerd. Ook moeten er huizen komen in de middeldure vrije sector (tot 976 euro/mnd), zo vindt de gemeente. In het programma is specifiek ruimte opgenomen voor de stijgende groep 1- en 2-persoonshuishoudens (60-77 m2 woonruimte in 2-3 kamerwoningen), senioren, ouderen en jongeren/starters (45-60 m2).
Tymens Hof
Wateringen Noord zal bestaan uit twee wijken met hoofdzakelijk rijwoningen, maar ook twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen. De wijken zijn alleen voor langzaam verkeer en openbaar vervoer met elkaar verbonden via een parkachtige ruimte, Tymens Hof. Dat wordt het domein van voetgangers en fietsers en moet de verbinding vormen tussen het Wateringse groene netwerk vanaf het Hofpark en de ecozone Erasmusweg. Aan de zuidkant ervan zijn wel sociale senioren- en jongerenwoningen en collectieve woon(zorg)vormen voorzien. 'Woonfuncties te gast in het groen', noemt de gemeente dat. Aan de noordkant van Tymens Hof komt een zogeheten maatschappelijk cluster, met ruimte voor zorgwoningen en verpleeghuisplaatsen en een brede school met kinderdagverblijf en gymzaal.
Op de grens met Den Haag langs de Erasmusweg komt een groenzone, waarbij rekening is gehouden met de aanleg van de Erasmusvaart. De bebouwing aan deze kant van de nieuwbouwwijk zal als overgang naar de Haagse bebouwing wel de hoogte in gaan met woonblokken van 4 en 5 bouwlagen. Ook zijn er twee woontorens voorzien van 12 woonlagen aan de kant van de Wippolderlaan. Aan de oostkant van de grenszone krijgt de bebouwing 9 woonlagen.
Het deel van deze nieuwbouwwijk met de meeste woningen, aan de westkant, zal worden ontsloten door een rotonde in de Poeldijkseweg ter hoogte van de Harry Hoekstraat. Het oostelijke deel van Wateringen Noord wordt ontsloten via de Ambachtsweg. Er wordt nog gekeken of de Ambachtsweg ter hoogte van de Erasmusweg definitief afgesloten wordt, zodat verkeer richting Den Haag via de Noordweg of Poeldijkseweg moet rijden. Verkeersonderzoek heeft uitgewezen dat door de reconstructie van het kruispunt Lozerlaan/Erasmusweg (ongelijkvloers) en de verbetering van het kruispunt Poeldijkseweg/Erasmusweg met meer rijstroken en verkeerslichten het verkeer op de Poeldijkseweg goed kan doorstromen.
Het bestemmingsplan ligt tot 8 juli ter inzage bij de gemeente.