Archief
WOS

Maassluis zit in haar maag met Wifi-tellen

In Maassluis wordt geworsteld met het plan om geautomatiseerd bezoekers te tellen.

De gemeente wil in de binnenstad gebruik gaan maken van het zogeheten Wifi-tellen om het aantal bezoekers in kaart te brengen. Bezorgde partijen en burgers vrezen voor hun privacy en willen niet gevolgd kunnen worden. Burgemeester Edo Haan maakt zijn standpunt duidelijk: "Het moet bij tellen blijven, en niet bij volgen eindigen."

Dinsdagavond kwam burgermeester Haan de invoering van Wifi-tellen in Maassluis uitleggen aan de gemeenteraad. Er zijn zorgen gerezen over de privacy van het beoogde systeem. De gemeenteraad wil weten hoe de gegevens van de bezoekers gewaarborgd blijven.

Op 29 april kreeg de gemeente Enschede een boete van 600.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die gemeente had zich schuldig gemaakt aan Wifi-tracking: het volgen van bezoekers met behulp van Wifi-netwerken. Maassluis was van plan een systeem van dezelfde leverancier in gebruik te nemen, maar wil nu eerst de zaak grondig uitzoeken. Toezichthouder AP stelde dat het mogelijk is bezoekers te volgen aan de hand van hun MAC-adres, een uniek apparaatgebonden nummer. Het volgen van bezoekers is in strijd met de privacywetgeving.

Burgemeester Haan ging in op de ontstane zorgen: "Het systeem in Maassluis is van dezelfde leverancier als die in Enschede, maar dat draaide in die periode op een andere softwareversie dan die in Maassluis zal worden gebruikt. De nieuwe versie draait momenteel ook in een aantal andere steden en voldoet aan de Europese privacyregels."

Fractievoorzitter Jesse de Jong van D66 Maassluis had eerder schriftelijke vragen gesteld over het Wifi-tellen en vroeg dinsdagavond nogmaals naar de opvatting van de burgervader. Haan reageerde: "Ik heb het voornemen om aan de AP voor te leggen of het systeem dat wij willen gebruiken, deugt. De AP moet dan klip en klaar vertellen of het wél of níet mag. Net als u, wil ik daar geen enkel risico mee lopen. Bij twijfel kom ik bij u terug en moeten we nadenken over een alternatief."

Burgerverzet
Het Wifi-tellen speelt niet alleen in de gemeenteraad. Inwoner Jerry Hopper heeft onder de noemer 'Burgerverzet' een apparaat ontwikkeld waarmee hij ongelimiteerd passerende bezoekers kan afmelden voor Wifi-tracking. Zo kunnen deze mensen niet geteld of gevolgd worden. Naar eigen zeggen, heeft Hopper ondertussen al een kwart miljoen MAC-adressen afgemeld.
Burgemeester Haan neemt dit verzet mee: "Als voor ons beoogde systeem een kwart miljoen mensen niet zichtbaar zijn, zonder dat zij het weten, dan moeten we gaan nadenken of ons systeem nog wel zin heeft."

Jerry Hopper vertelt hoe je zonder iets te doen voorkomt dat de gemeente je volgt

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis