Archief
WOS

Coronavirus dwingt soms tot sluiting: 'Schooldirecteuren in een spagaat'

Het coronavirus steekt steeds vaker de kop op op scholen. Wanneer besluiten directeuren tot sluiting? Dat blijkt een spagaat.

Afgelopen vrijdag nam de katholieke basisschool 't Startblok in Honselersdijk een ingrijpend besluit: alle scholieren blijven thuis en volgen tot na het paasweekend online onderwijs. Op dat moment was twee derde van de groepen geraakt door het coronavirus. Niet alleen bevonden leerkrachten zich in thuisquarantaine, ook leerlingen bleken positief getest op het longvirus.

Het RIVM heeft voor dit soort gevallen een protocol opgesteld, maar het is uiteindelijk aan de schooldirecteuren en -besturen zelf om een school te sluiten. Ook de communicatie moet de school zelf doen. Wel adviseert de GGD scholen 'zo open en transparant mogelijk te zijn' bij een besmetting.

'Onder grote druk'

Voor 't Startblok was vooral de snelle toename van het aantal besmettingen reden om de deuren te sluiten. "Die snelheid deed ook wat met het gevoel van veiligheid van ouders en leerkrachten." Met name in de bovenbouw was het aantal besmettingen hoog, vertelt Henriëtte Boevé van scholenkoepel WSKO, waar 't Startblok onder valt.

Deze ochtend nog was er overleg met de andere scholenkoepels in onze regio. "Directeuren staan écht onder grote druk", weet Boevé. Het is namelijk voor ouders lastig een opvangplek te vinden als de school plotsklaps de deuren sluit. "Aan de andere kant zijn er richtlijnen en willen wij verspreiding voorkomen."

Ook op andere scholen in Westland ziet Boevé een 'grillig' beeld en een toename van het aantal besmettingen. "Dat is niet op iedere plek het geval, maar wel dwars door alle besturen en kernen heen." Daarom wordt per school een aparte afweging gemaakt en kan in het ergste geval tot sluiting worden overgegaan. "Maar zo'n beslissing nemen wij niet zomaar", aldus de schoolbestuurder.

'Niet buiten de lijntjes kleuren'

Boevé snapt dat een schoolsluiting lastig is voor ouders. Toch roept ze de vaders en moeders op om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Houd je aan de coronarichtlijnen. Doe wat mogelijk is, maar kleur niet buiten de lijntjes."

Als het door de schoolsluiting lukt het virus in te dammen, gaat 't Startblok na het paasweekend weer open, maar dat is nog niet helemaal zeker. Tot die tijd gaan de lessen online verder.