Schaapskudde permanent in Maaslandse Bos
Een schaapskudde van Schapenfokkerij Kwakelbont graast vanaf eind maart standaard in het weideseizoen in het Maaslandse Bos.
Staatsbosheer en de schapenfokkerij hebben vorig jaar in het Maaslandse Bos een experiment gedaan met begrazing van een perceel door schapen. Alle betrokkenen blijken tevreden met de schapen in het bos. De dieren krijgen nu permanent ruimte op het perceel bij het Maaslandse Bos in het weideseizoen. Dat loopt van eind maart tot eind oktober.
De schapen komen er dan, omdat Staatsbosbeheer geen geld meer uittrekt voor onderhoud van het stuk grond laat boswachter Lisa Wassenaar weten. Groen dat niet wordt onderhouden, gaat in de zomer ruiken, legt zij uit. Omwonenden hebben daar geen zin in. Daarom hebben zij uiteenlopende ideeën aangedragen om tot een oplossing te komen. Een van de voorstellen was een schaapskudde te plaatsen.
De boswachter is blij met de oplossing. "Als het idee voor de schaapskudde niet was doorgegaan, hadden we wel een andere oplossing gekozen. Maar ik kijk er nu naar uit dat de schapen en waarschijnlijk ook lammetjes straks in het Maaslandse Bos staan.''
Cor Sonneveld van Schapenfokkerij Kwakelbont brengt tien tot vijftien van zijn honderd schapen naar Maasland. Sonneveld zet ook twee ooien met een lam in de kudde. "De mensen hebben mij benaderd met de vraag of ik er schapen wilde laten grazen. Het is een mooie plek, de buurt draagt het idee en de mensen zijn oplettend. Dat vind ik positief,'' zegt hij. "Grootste risico zijn honden. Daarom wilde ik eerst proef draaien. Straks zien we hoe het verloopt. Op een gegeven moment moet je ook gewoon beginnen.''
Maatregelen
Staatsbosbeheer treft vanaf begin maart maatregelen voor de komst van de kudde. Het tijdelijke raster rond de grote boomweide wordt straks een vast hekwerk. Het oorspronkelijke plan was deze werkzaamheden volgende week te laten beginnen, maar door de vorst is de grond te hard om de palen in de grond te slaan.
Omdat schapen vlucht- en honden van nature roofdieren zijn, stelt Staatsbosbeheer daarnaast een permanente aanlijnplicht in. Een schaap zet het automatisch op een lopen als een hond in de buurt is. Een hond ziet dit in eerste instantie als een spel. Hij zet de achtervolging in met alle mogelijke gevolgen van dien.
De aanlijnplicht geldt op het grasveld ten zuiden van de straat Boumare en is nodig omdat afrastering van het gehele grasveld volgens Staatsbosbeheer onwenselijk is. De grasvelden rond de bomenweide worden tijdelijk met een elektrisch raster afgezet. Het bosgebied blijft een losloopgebied voor honden. Daarmee houden hondenbezitters uit de woonwijk volop ruimte om hun hond uit te laten.