Archief
WOS

Nieuw huis voor jongvolwassenen met beperking in Monster

Aan de Molenweg in Monster komt een nieuw huis voor acht jongvolwassenen met een verstandelijke en in sommige gevallen ook een lichte lichamelijke beperking.

Het Meander Huis is een initiatief van ouders die op zoek zijn naar een gezinsvervangend thuis voor hun jongvolwassen, verstandelijk beperkte kinderen. De acht jongvolwassenen krijgen allemaal hun eigen kamer.

"Verder is het de bedoeling dat ze gezamenlijk een huishouden runnen onder begeleiding van professionals", vertelt Astrid Feiter, voorzitter van stichting Meander Huis. Haar zoon Janne (21) heeft een verstandelijke beperking en is een van de acht toekomstige bewoners van het huis tegenover korenmolen De Vier Winden. "Janne woont nog steeds met heel veel liefde bij ons thuis, maar het huis uitgaan is goed voor zijn ontwikkeling. Als hij uit huis is, kan hij zich weer verder ontwikkelen."

Dat is ook precies het doel van het ouderinitiatief, namelijk om een woonomgeving te bieden die de verstandelijke beperkte jongvolwassenen stimuleert en uitdaagt, zodat zij zich naar vermogen blijven ontwikkelen. Zo krijgt iedereen een eigen rol in het huis. Hierbij kun je denken aan huishoudelijke taken als de tafel dekken en de was doen. Overdag hebben de jongvolwassenen dagbesteding buitenshuis.

Het huis wordt in het voorjaar van 2021 aangepast, waarna de bewoners in september hun intrek nemen. "We hebben nog plek voor drie of vier bewoners", zegt Feiter. Daarbij is het ook belangrijk dat de ouders van de jongvolwassenen met zijn allen door een deur kunnen.

Van ouders die zich aanmelden wordt een actieve inbreng gevraagd. Wie interesse heeft, kan terecht op de website meander-huis.nl en contact opnemen. "Dan kan ik de ouders doorverbinden met iemand die ons helpt bij de selectie van de kinderen en ouders."

Astrid Feiter vertelde over de woongroep op de radio: