Archief

Meeste winkels en scholen gaan vijf weken dicht

Alle niet-noodzakelijke winkels zijn na vandaag vijf weken dicht en vanaf woensdag geldt die sluiting ook voor de scholen.

Dat zijn de belangrijkste coronamaatregelen die minister-president Mark Rutte deze maandagavond bekend heeft gemaakt. Zonder tegenbericht duren de verscherpte maatregelen tot en met 19 januari en voor scholen tot aan maandag 18 januari. Reden is de zeer tegenvallende ontwikkeling van het aantal besmettingen met het virus Covid-19.

Regels voor winkels en uitgaan
Alle niet-essentiële winkels sluiten dinsdagnacht om 0.00 uur. Supermarkten, slagers, bakkers, drogisterijen, opticiens, stomerijen en thuiszorgwinkels blijven open, net als weekmarkten. Ook mogen open zijn: dierenspeciaalzaken, reparatiebedrijven (waaronder autogarages) en verkooppunten in de buitenlucht voor kerstbomen en bloemen.

Plekken waar men pakketten kunt ophalen en versturen mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen open zijn voor afhaal.
Verder blijven banken en overheidsorganisaties ook open.

Alle voor het publiek toegankelijke locaties, met name zogeheten doorstroomlocaties. moeten dicht. Denk aan pretparken, casino's dierentuinen, bioscopen, theaters en andere culturele instellingen.
Bibliotheken blijven open voor het ophalen en brengen van boeken.
Wijkcentra/buurthuizen blijven open voor kwetsbare mensen.
Sauna's, sportscholen en zwembaden gaan dicht.

Contactberoepen
Mensen met een contactberoep, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, kunnen voorlopig niet werken. Zorgberoepen zoals tandartsen en fysiotherapeuten zijn hiervan uitgezonderd.

Sport
Buiten sporten mag nog wel, maximaal met twee personen op onderling anderhalve meter afstand. Teamtrainingen en wedstrijden kunnen voorlopig niet meer. Buitensportlocaties blijven ook open voor mensen jonger dan 18 jaar. Sportkantines, kleedkamers en douches mogen niet worden gebruikt.
Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten wel in grotere teams sporten. In deze leeftijdscategorie zijn zelfs onderlinge wedstrijden, dus tegen teams van de eigen club, toegestaan. Er mag echter geen publiek komen kijken.

Topsporters in topcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen, maar wel zonder publiek, zoals nu ook het geval is.

Scholen en kinderopvang vanaf woensdag dicht
Basis- en middelbare scholen gaan woensdag dicht en moeten dan zoveel mogelijk online onderwijs aanbieden. Ouders met vitale beroepen kunnen hun kinderen wel laten opvangen. Dit geldt bijvoorbeeld ouders die in de zorg of bij de politie werken.
Kinderen in het examenjaar mogen wel nog naar school.
De kinderopvang moet sluiten, met uitzondering voor ouders met essentiële beroepen en voor kwetsbare kinderen.

Ook het hoger onderwijs gaat dicht en verplaatst zich naar internet. Praktijkonderwijs blijft open.

Minder gasten thuis, behalve met kerst

Thuis mag je nog maximaal twee gasten ontvangen, behalve tijdens de Kerstdagen op 24, 25 en 26 december. Op die feestdagen zijn drie gasten toegestaan, maar nog steeds wel met inachtneming van de anderhalve meter.

Dat maximum van twee personen geldt ook weer op straat (gezinnen uitgezonderd). Dus je mag wel met iemand 'samen' over straat, maar dan wel met inachtneming van de anderhalve meter, zo verklaarde Rutte.

Reizen: Reizen wordt ten stelligste afgeraden, tenzij het echt noodzakelijk is. Verder roept de regering op : Boek in elk geval tot half maart geen reis.

Hotels, cafés en coffeeshops
Hotels blijven open, maar mogen hun gasten geen eten meer serveren. Dat verbod geldt ook voor roomservice op de kamers.
De overige horeca, waaronder cafés en restaurants, blijven dicht. Je mag nog wel eten en drinken afhalen bij horeca.

Gebedshuizen zoals kerken en moskeeën mogen open blijven.