Archief
District 8

District 8

Celstraffen tot 30 jaar voor doodsteken Wil Vogelaar: 'Een laaghartige moord'

De rechtbank in Den Haag heeft vanmiddag celstraffen tot 30 jaar opgelegd voor de dood van Wil Vogelaar.

De 59-jarige Vogelaar werd op 22 januari 2018 dood gevonden in zijn huis aan het Kloosterpad in Den Hoorn. De rechtbank sprak van 'een laaghartige moord' en legde de hoofdverdachte een veel hogere straf op dan geëist, meldt mediapartner Omroep West. Vogelaar werd voor zijn dood flink toegetakeld. Hij werd gedrogeerd, vastgebonden, mishandeld en uiteindelijk doodgestoken. Zijn lichaam werd gevonden in een plas bloed, zijn voeten en polsen waren vastgebonden en er stak een mes uit zijn rug. Het lemmet bleek te zijn gebogen. Later werd ook nog een tweede afgebroken mes in zijn lijf gevonden en ook lag er onder zijn lichaam nog een mes. De verdachten gingen er na zijn dood vandoor met zijn televisie, telefoon en pinpas.

Cel en tbs
Hoofdverdachte Vincent de B. (43) kreeg de zwaarste straf, 30 jaar. Volgens de rechter heeft hij het slachtoffer het zwaarste letsel toegebracht en uiteindelijk doodgestoken. De B. heeft dingen verklaard die alleen de dader wist, zei de rechter. "Zoals: dat Vogelaar moeilijk dood te krijgen was." Ook handelde De B. met voorbedachte rade omdat hij opperde dat Vogelaar dood moest 'omdat hij anders zou gaan praten'.

'Broze man'
Het slachtoffer, 'een broze man', liet de verdachten binnen omdat hij geen kwaad van ze verwachtte, zei de rechter. Daarna werd hij geconfronteerd met 'uitzonderlijke wreedheid.' Met als enige doel om het enige van waarde in zijn huis mee te nemen: zijn televisie. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tijdens de zitting tegen De B. een lagere straf, van 14 jaar.

Maar omdat de rechter die eis onvoldoende onderbouwd vond, baseerde hij zich vergelijkbare zaken en kwam zo tot de straf van 18 jaar voor de moord. Verder legde hij ook 8 jaar op voor diefstal met geweld en 2 jaar voor vrijheidsberoving. Omdat De B. niet meewerkte aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid wilde de rechter ook geen tbs opleggen.

Verdachten
De vrouwelijke verdachte Daniëlle van H. (46) was volgens de rechtbank schuldig aan diefstal met geweld en medeplichtigheid aan moord. Zij kreeg in totaal 15 jaar cel, 5 jaar voor de diefstal en voor de medeplichtigheid aan moord 10 jaar.

Volgens de rechtbank is Gijs S. (21) schuldig aan diefstal met geweld en vrijheidsberoving. S. werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord. De rechter legde hem een straf op van 4 jaar.

Eisen
Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) vijftien jaar cel en tbs tegen hoofdverdachte Vincent de B. (43) Medeverdachte Daniëlle van H. (46) hoorde vijftien jaar tegen zich eisen. Tegen Gijs S. (21) is veertien jaar geëist.