Archief

Maassluis wil koopwoningen voor meer inwoners bereikbaar maken met erfpacht

Ook starters op de woningmarkt die niet zo'n dikke portemonnee hebben, moeten aan een koopwoning kunnen komen.

Dat vindt althans het Maassluise college van burgemeester en wethouders dat met een voorstel komt voor de invoering van erfpacht. Bij die constructie blijft de gemeente eigenaar van de grond, maar is de koper tegen lagere kosten eigenaar van het huis. Dat scheelt gemakkelijk tienduizenden euro's. Wel moet een koper dan een zogeheten canon betalen aan de gemeente, een soort huur van de grond.

Tekst gaat verder onder de video

Volgens wethouder Sjoerd Kuiper, die wonen in zijn portefeuille heeft, wordt er hard gebouwd in Maassluis. Maar wie er een woning zoekt voor onder de 200.000 euro heeft vaak niet veel keus. En is er iets beschikbaar, dan zijn er meestal veel gegadigden. Dat zorgt er ook voor dat de prijs van zo'n woning wordt opgedreven, waardoor starters met een kleine portemonnee soms niet in aanmerking komen voor een woning in Maassluis. Volgens de wethouder is dat problematisch. Hij wil dat er voor alle portemonnees woningen te vinden zijn in de stad. Daarom is erfpacht volgens hem een goede oplossing.

Kuiper verwacht dat er tientallen woningen op deze wijze gerealiseerd kunnen worden, maar dat zal niet vandaag of morgen zijn. Eerst moet de gemeenteraad nog laten weten of ze erfpacht ziet zitten. Naar verwachting wordt voor de zomervakantie duidelijk of het college verder mag met de plannen voor erfpacht. Kuiper: "Je zit al gauw een aan jaar of twee jaar voordat je woningen in zo'n systeem kunt aanbieden

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek