Archief
Fred van der Ende

Westlandse horeca wil snel soepelere regels

De regels voor horecagelegenheden in Nederland moeten vanaf komende vrijdag verder worden versoepeld

Dat vindt althans de afdeling Westland/Midden-Delfland van Koninklijke Horeca Nederland. Voorzitter Ronald van Gaalen sluit zich met zijn oproep aan bij de woorden die zijn collega uit Breda eerder deed.

Sinds begin deze maand mogen er maximaal 30 bezoekers tegelijk in horecagelegenheden zijn, vanaf 1 juli zijn dat er 100. Wel moeten de gasten anderhalve meter afstand van elkaar houden, met uitzondering van gezinnen en tweetallen. Volgens Van Gaalen zijn deze regels echter slecht te rijmen met soepelere maatregelen die in andere sectoren gelden, bijvoorbeeld de luchtvaart. Daarnaast zorgen de huidige regels ervoor dat veel horecazaken nu verlies draaien.

Smart distancing
Indien de RIVM-cijfers deze week uitwijzen dat de heropening van de horeca niet hebben geleid tot significant hogere aantal coronabesmettingen, zou moeten worden overgegaan op smart distancing, vinden de horecavertegenwoordigers. Hierbij werken medewerkers onder strikte veiligheidsafspraken en volgens strenge hygiënemaatregelen binnen anderhalve meter van elkaar en van de gasten en wordt een beroep gedaan op het 'gezond verstand' en de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers.

"We willen zeker niet ineens afstappen van alles regels per 19 juni", zegt Van Gaalen. "We willen nog steeds de ruime opstelling van de terrassen waarborgen en de hygiëneregels naleven. Maar we zijn nu toe aan het moment dat we mensen op hun eigen verantwoording willen wijzen en wij zien dat heel veel mensen al hun eigen verantwoordelijkheid nemen in de horeca. Gezien het feit dat een grote toeloop is uitgebleven de afgelopen tijd en mensen zich gewoon voor het overgrote deel allemaal netjes houden aan voldoende afstand met eigen verantwoordelijkheid."

"Wat de landelijke nachthoreca al maanden voelt begint nu ook bij de cafés, een onwerkbare situatie leidt tot onmenselijke keuzes. Het is financieel en praktisch niet meer te doen op deze manier. Het is door de regelgeving van 30 personen in een zaak, zittend op anderhalve meter, onmogelijk om een gezonde exploitatie te draaien. Als we nog leuke kroegjes en cafés over willen houden in Westland en Midden-Delfland is het zaak nu ook snel te durven handelen, zodat wellicht een kaalslag voorkomen kan worden en daarom ondersteunen wij ook ten volste het verzoek vanuit Breda om sneller te handelen en stappen te gaan zetten nu."

Als we nog leuke kroegjes en cafés over willen houden in Westland en Midden-Delfland is het zaak nu ook snel te durven handelen.

• Ronald van Gaalen (voorzitter KHN afdeling Westland/Midden-Delfland)

Ronald van Gaalen van Koninklijke Horeca Westland Midden-Delfland vertelt over het plan