Archief
PR

PR

Testkits beschikbaar voor lokaal wateronderzoek

Regiogenoten die willen weten hoe de waterkwaliteit van slootjes en kleine plassen in onze regio er aan toe is, kunnen sinds deze week meedoen met wateronderzoek ‘Vang de watermonsters’.

Met dit onderzoek meten burgerwetenschappers de waterkwaliteit in de buurt. Het onderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu en ASN Bank. Ook het Hoogheemraadschap van Delfland doet mee.

Met de meetkit 'Vang de Watermonsters' kunnen diverse waterkwaliteitsaspecten van het water bekeken worden en vast worden gelegd. Zaken die je kunt meten zijn helderheid, het nitraatgehalte met een meetstripje uit de kit en de aanwezigheid van planten en dieren. Wie meedoet maakt foto's met zijn mobiel om vast te leggen waar is gemeten en om de begroeiing en de helling van de oever te laten zie.

Ook met kinderen is rekening gehouden. In een begeleidend digitaal verhaal kunnen zij de onderwaterwereld ontdekken met 'watermonsters'. Tijdens het onderzoek krijg mensen ook tips over hoe ze zelf aan de waterkwaliteit kunnen bijdragen.

In het najaar publiceert Natuur & Milieu een uitgebreid rapport over de gemeten wateren. Meer informatie is hier te vinden.