Archief
WOS

WOS

Midden-Delfland denkt aan toeristenbelasting

Mensen die in Midden-Delfland verblijven, moeten in de toekomst mogelijk toeristenbelasting gaan betalen.

De mogelijkheden daarvoor worden momenteel onderzocht, liet wethouder Sonja Smit gisteravond weten in een commissievergadering van de gemeenteraad. De opbrengsten zouden ten goede moeten komen aan het openhouden van het Midden-Delflandgebied.

In onze regio wordt nu toeristenbelasting geheven in Westland (5,57 euro per persoon per nacht) en Hoek van Holland, dat valt onder de gemeente Rotterdam (7,24 euro). Midden-Delfland en Maassluis doen dat niet, maar daar komt dus mogelijk verandering in. "Mensen die van ons gebied gebruik maken, betalen daar dan ook voor", aldus Smit. Gemiddeld verblijven jaarlijks 30.000 mensen in de gemeente.

Puuur
Het onderwerp kwam aan bod tijdens een discussie over gebiedsmarketingorganisatie Puur Midden-Delfland. Dat is vorig jaar opgericht, maar is nog lang niet waar het moet zijn. Daarover maakten meerdere raads- en commissieleden zich zorgen. "We hebben een valste start gemaakt", weet ook Smit. "De oprichting nam veel meer tijd in beslag, bleek ingewikkelder dan van tevoren gedacht. We stonden in december klaar om een goed activiteiten- en marketingplan uit te voeren en toen kwam corona." Mede daardoor blijft het aantal partners (ondernemers uit het gebied die via het platform hun producten of diensten promoten) achter. Het zijn er op dit moment 36, waar dat er eind 2019 60 hadden moeten zijn, eind 2020 moet dat aantal zijn gestegen naar 70.

Puuur krijgt nu nog subsidie van de gemeente Midden-Delfland, maar dat verandert na 2022 als het platform op eigen benen moet staan. De vraag is hoe dat er financieel uit moet zien. Eén van de mogelijkheden om inkomsten te genereren is via de partners. "Stel je hebt 100 partners die allemaal 200 euro betalen, dan weet je welke (basis)inkomsten je hebt", legde Smit uit. Maar er wordt ook gekeken naar andere mogelijkheden, waaronder dus de toeristenbelasting.

Volgens de wethouder is Puuur inmiddels weer volop actief met de promotie van het gebied, waarbij de focus dankzij de coronacrisis vooral ligt op dagrecreatie. Door goed zichtbaar te zijn, hoopt ze dat nieuwe partners zich gaan aansluiten. Smit zegde toe dat het bestuur van Puuur in gesprek gaat met de gemeenteraadsleden om de verdere plannen toe te lichten en van gedachten te wisselen over de toekomst.