Archief
District 8

District 8

Rechtbank behandelt slepende moordzaak Den Hoorn

Bijna 2,5 jaar na de moord in een woning aan het Kloosterpad in Den Hoorn begint de rechtbank in Den Haag vandaag aan de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de drie verdachten.

Het 59-jarige slachtoffer werd op 22 januari 2018 in zijn huis gedrogeerd, vastgebonden, mishandeld en uiteindelijk doodgestoken. Na de dood van Vogelaar werden drie verdachten aangehouden: een 46-jarige vrouw uit Delft, en twee mannen van 21 en 42 uit Beverwijk en Didam. Ze zouden elkaar kennen uit het drugscircuit, schrijft mediapartner Omroep West.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet die laatste als hoofdverdachte. Hij geeft toe dat hij de Horenaar heeft mishandeld, maar ontkent hem te hebben gedood. Ook de andere twee verdachten ontkennen, de drie wijzen vooral naar elkaar.

'Ruzie om geld'
Voorafgaand aan zijn dood zou er 's middags ruzie zijn geweest tussen het slachtoffer en de verdachten. Volgens de vrouwelijke verdachte was de Midden-Delflander geld schuldig aan de hoofdverdachte.

Het slachtoffer werd gedrogeerd met onder meer slaapmiddelen, cannabis, cocaïne, morfine, MDMA en GHB. Het laatste middel zou in flesjes Flugel hebben gezeten, die het slachtoffer moest opdrinken. Vervolgens zou hij achterover door een glazen tafel zijn gevallen.

Beroofd
Uiteindelijk werden de handen en benen van Vogelaar vastgebonden met tape en werd hij geschopt, geslagen en meerdere keren gestoken. Het bloedverlies door de messteken en twee klaplongen zouden hem uiteindelijk fataal zijn geworden.

De verdachten gingen ervandoor met de pinpas van Vogelaar, zijn telefoon en televisie. Zijn lichaam werd rond 19.15 uur die avond ontdekt.

Drie dagen
Dat de zaak al bijna 2,5 jaar aansleept, heeft verschillende oorzaken. Zo zweeg de hoofdverdachte ruim anderhalf jaar. Eigenlijk zou de zaak afgelopen september al behandeld worden.

De rechtbank heeft nu drie dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Als alles volgens de planning verloopt, maakt het OM vandaag de strafeis bekend.