Archief
WOS

College Westland houdt vast aan maximaal negen strandpaviljoens

Als het aan B en W van Westland ligt, komt er geen extra strandpaviljoen bij en zal de Monsterse surfschool Westbeach deze wens moeten laten varen.

Dat blijkt uit de brief die het college aan de gemeenteraad heeft gestuurd, met het oog op de behandeling van dit onderwerp in de vergadering van vanavond.

Het college begrijpt dat er door de opstelling van veel raadsfracties verwachtingen zijn gewekt bij Westbeach. Er wordt echter bij gezegd, dat er rondom de behandeling van diverse vergunningaanvragen op geen enkele wijze positieve verwachtingen kunnen zijn ontstaan bij de aanvrager. "Er zijn op geen enkel moment toezeggingen over een vergunningverlening gedaan richting Westbeach", schrijft het college.

Motie
Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad voelde zich vorig jaar dermate verantwoordelijk voor de in het recente verleden gewekte verwachtingen bij Westbeach dat een motie werd aangenomen om, simpel gezegd, een strandpaviljoenvergunning voor dit bedrijf in orde te maken.

Het college moest de jongste vergunningaanvraag van Westbeach toetsen aan het nu geldende lokale en landelijke beleid en diende vóór 22 mei een knoop door te hakken. Op grond daarvan werd op 6 mei tot afwijzing van de aanvraag besloten.

Er zijn op geen enkel moment toezeggingen over een vergunningverlening gedaan richting Westbeach.

• College van B en W Westland

Provincie en Rijk
Er is nu een voorstel in voorbereiding over 'jaarrond strandpaviljoens', maar het college is niet van plan een wijziging door te voeren in het aantal strandpaviljoens, zo wordt aangekondigd. "Dit vanwege de argumentatie dat er een goede balans moet zijn tussen de waarden van de kust en de natuur enerzijds en economische en recreatieve waarden anderzijds", motiveert het college. "Uitbreiding van het aantal strandpaviljoens past daar niet bij."

Bovendien zou die uitbreiding in strijd zijn met regelgeving van de provincie en van het Rijk. Als de gemeenteraad toch besluit tot een beleidswijziging, kan de vergunning niet zonder meer worden verleend, omdat dan een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk is en het de vraag is of hiervoor medewerking van de provincie en het Rijk verkregen kan worden, aldus het college.

Petitie

De situatie van Westbeach leeft niet alleen in de politiek. Een aantal weken geleden is op internet een petitie gestart als steuntje in de rug voor strandondernemer Paul Verhoeven. Daar is ruim 4.300 keer een handtekening onder gezet. Verhoeven kondigde eerder al aan, bij een negatief besluit naar de rechter te stappen.

WOS redacteur Richard Vroom blikt bij Maarten in de Middag vooruit op de raadsvergadering van dinsdag