Archief
Archief WOS

Archief WOS

Kinderen vanaf 11 mei weer naar school, horeca blijft dicht tot 20 mei

De basisscholen mogen vanaf 11 mei onder bepaalde voorwaarden weer open. Cafés en restaurants moeten tot 20 mei gesloten blijven. Bezoek in verpleeghuizen is tot die datum ook nog niet toegestaan. Dit zijn enkele belangrijke beslissingen met betrekking tot de coronacrisis die de regering deze dinsdag heeft genomen en in de avond door premier Rutte zijn bekendgemaakt.

De adviseurs van het kabinet vinden de risico's voor de volksgezondheid 'beheersbaar' als basisschool, kinderopvang, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs na de meivakantie weer opengaan.

Of de scholen de deuren voor kleine groepjes of gefaseerd openen, is ter uitwerking voor de scholenkoepels in overleg met het ministerie van Onderwijs. Het voortgezet onderwijs mag weer open vanaf 1 juni en op basis van 1,5 meter afstand.Jeugd en sport

Verder wordt het sportbeleid voor kinderen en jongeren versoepeld. Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 29 april in de buitenlucht trainen (nog geen wedstrijden). Kinderen van 12 tot 18 jaar mogen sporten, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden. Nog geen wedstrijden. Geen ouders langs de lijn, thuis douchen.

Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.

Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties individueel de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

Contactberoepen

Tandartsen en mondhygiënisten kunnen ook weer openen. Zij hoefden van het kabinet niet te sluiten en beschikken over eigen beschermingsmiddelen.

Over andere contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, wordt nu nog geen besluit genomen. De onzekerheden zijn nu nog te groot, aldus Rutte. Dat zal pas in de komende weken gebeuren, nadat er extra onderzoek is gedaan.

Evenementen

Vergunningplichtige evenementen waren al tot 1 juni verboden. Dat verbod wordt met drie maanden verlengd tot in ieder geval 1 september.

Categorieen:
Algemeen