Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Aangepaste 4 meiherdenking in Westland

Er zijn op 4 mei in Westland geen gemeenschappelijke herdenkingsplechtigheden. Conform de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is besloten een aangepaste herdenking te organiseren in zes kernen. "Dit jaar herdenken we daarom wel in geest samen, maar niet fysiek. Dit past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden en die rekening houdt met de coronamaatregelen", aldus het college van B en W.

In de kernen De Lier, 's-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen zijn de gemeentelijke oorlogsmonumenten en in Poeldijk het monument op de parochiële begraafplaats op maandag 4 mei de gehele dag toegankelijk voor publiek om te herdenken en/of bloemen te leggen. Op deze manier kan de Westlandse samenleving, ondanks de moeilijke omstandigheden, stilstaan bij gevallenen in de strijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze individuele bezoeken wordt iedereen verzocht de coronamaatregelen in acht te nemen.

Kranslegging zonder publiek

Het officiële moment, in de vorm van een kranslegging namens de Westlandse samenleving in de zes kernen, vindt plaats om 19.00 uur met aansluitend twee minuten stilte. De kranslegging wordt gedaan door maximaal drie personen (afvaardigde van college B en W, lokaal Oranje/4mei-comité en Stichting Veteranen Westland) maar zonder publiek.

Taptoesignaal

Daarnaast doet gemeente Westland, conform het landelijk initiatief, een oproep aan alle koperblazers om op 4 mei om twee minuten vóór 20.00 uur vanaf zoveel mogelijk plaatsen buiten het taptoesignaal te laten klinken. Het organiserend 4 mei comité van De Lier heeft het initiatief genomen om vanaf de Dom het taptoesignaal te laten klinken.