Beton van Duitse bunkers als terrazzovloer
Het betongruis van een Duitse munitiebunker in 's-Gravenzande krijgt een bijzondere nieuwe bestemming. Het materiaal wordt gebruikt voor terrazzovloeren in het gebouw van de Koninklijke Munt in Houten en in een 'vakantiebunker' in Hoek van Holland.
Het idee komt van historisch onderzoeker Peter de Krom. Hij heeft zich al jong verdiept in de geschiedenis van de Atlantikwall en ziet een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. "Het is meer een lang slepende uitdaging", aldus De Krom. Eerder ziet hij ideeën voor wandelpaden en kunstwerken in de Hoekse Bonnenpolder van betongruis mislukken. Nu krijgt hij de handen wel op elkaar.
De Duitse munitiebunker ligt ter hoogte van Arendsduin in 's-Gravenzande. Inmiddels is er een huis opgebouwd, maar De Krom wist in 2017 ruim 100 ton aan oud bunkerbeton veilig te stellen. Ruim twee jaar lag het opgeslagen op een industrieterrein in Monster. Deze week wordt het afgevoerd naar het Noord-Hollandse Middenmeer, waar een zogenoemde CM-breker alle grondstoffen uit het beton volledig kan terugwinnen. "Een moderne techniek. De kiezels, het zand, staal. Alles komt er als losse bouwmaterialen uit."
De bouwmaterialen komen uiteindelijk terecht in een terrazzovloer in de Koninklijk Munt. Dergelijke vloeren zie je ook veel terug in oude schoolgebouwen en in huizen uit de jaren '30. Van het staal uit het beton maakte De Krom eerder kledinghangers.
Peter de Krom is opgelucht dat het spul in 'bevrijdingsjaar' 2020 een duurzame bestemming krijgt. "Dat we uitgerekend 'schuldig beton' uit de Atlantikwall opnieuw verduurzamen, 75 jaar na de bevrijding, is extra symbolisch."
Ook dit jaar start in het Vinetaduin in Hoek van Holland een pilot met het wonen in een oude Duitse oorlogsbunker. Daar komt het betongruis eveneens als vloer in te liggen.