Archief
Sjaak van der Tak

Sjaak van der Tak

Van der Tak over kwestie Kwekers in de Kunst: "Dit had niet nodig geweest"

De manier waarop de kwestie rond de toezegging aan cultuurorganisatie Kwekers in de Kunst naar buiten is gebracht, is niet de manier waarop toenmalig burgemeester Sjaak van der Tak het zou hebben gedaan. Van der Tak zegt in de WOS talkshow Dit was april daarover: "Dit had niet nodig geweest naar mijn beleving."

Kort na zijn afscheid als burgemeester werd bekend dat hij in totaal 100.000 euro euro had toegezegd aan Kwekers in de Kunst voor optredens tijdens de opening van het World Horti Center. Van dat bedrag liet hij vlak voor zijn vertrek alvast 40.000 euro overmaken.

Een deel van de toenmalige wethoudersploeg stelde niet op de hoogte te zijn van de belofte ter waarde van een ton, maar Van der Tak stelt dat het toenmalige college nu eenmaal afspraken heeft gemaakt en "ik moest dat probleem oplossen."

De oud-burgemeester, inmiddels voorzitter van Glastuinbouw Nederland, werd flink door het slijk gehaald door onder meer een groot deel van de Westlandse gemeenteraad. Ze stelden het niet te begrijpen dat Van der Tak zomaar een ton had toegezegd en wilden de al overgemaakte 40.000 euro terughalen. Over die kwestie loopt nog een rechtszaak.

Hoewel de oud-burgemeester het voorval niet leuk vond, was het vooral zijn omgeving die zich onprettig voelde bij de ontstane situatie: "Ik blijf in de meest moeilijke omstandigheden heel vaak heel rustig. Ik merk het meer aan de thuissituatie. Dan zeggen ze: 'Had dat niet anders gekund of waarom doen ze zo naar je? Dat heb je toch eigenlijk helemaal niet verdiend?'"

Dat Van der Tak zich na zijn afscheid als burgemeester een tijdje uit de schijnwerpers bleef, was volgens hem niet vanwege de kwestie, maar puur om de nieuwe burgemeester (eerst waarnemer Agnes van Ardenne en later Bouke Arends) de ruimte te geven. Het gaat nu goed met de voorman van de Nederlandse glastuinbouwsector: "Ik kan nu Westlander onder de Westlanders zijn."

Categorieen:
Westland Politiek