Archief
WOS Media

WOS Media

Huizen verzakken in Maassluis en Midden-Delfland

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) heeft uit de gemeenten Maassluis en Midden-Delfland meldingen gekregen van verzakte huizen. Dit blijkt uit recent onderzoek van het KRO-NCRV-programma De Monitor naar funderingsproblematiek in Nederland.

In heel Nederland dreigen een miljoen huizen te verzakken. Vooral na de droge zomer van 2018 neemt het aantal meldingen toe. Het gaat volgens het onderzoek om huizen die direct op de ondergrond zijn gebouwd, maar ook huizen met een houtenpaalfundering . De oorzaak van de verzakking is de lage grondwaterstand als gevolg van de droogte.

Van de 83 gemeenten waaruit meldingen komen, zijn er volgens het KCAF slechts tien die actief bezig zijn met funderingsproblematiek. Midden-Delfland en Maassluis horen daar voor zover bekend niet bij. De fractie Mijn Partij stelt daarom vragen aan burgemeester en wethouders van Midden-Delfland.

Fractievoorzitter Ed Roeling is benieuwd of het college bekend is met de problematiek en of het college in gesprek wil met het KCAF om te kijken welke problemen zijn gemeld. Gemeenten kunnen gebruik maken van advies van het kenniscentrum en zich aansluiten bij een speciaal fonds. Woningeigenaren kunnen bij dat fonds een lening afsluiten als de fundering vernieuwd moet worden. Mijn Partij is benieuwd of Midden-Delfland bereid is met het fonds mee te doen.