Archief
WOS Media 1

WOS Media 1

Midden-Delfland niet bekend met verzakkingen

Burgemeester en wethouders van Midden-Delfland zijn niet op de hoogte van verzakkingen van woningen in de gemeente. Maar het college wil wel over de funderingsproblematiek in gesprek met het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Dat schrijft B en W in antwoord op vragen van de fractie Mijn Partij.

Fractievoorzitter Ed Roeling had begrepen dat uit alle kernen van Midden-Delfland meldingen waren gekomen over verzakkingen. Dit naar aanleiding van een onderzoek van het KRO-NCRV-programma De Monitor naar funderingsproblematiek in Nederland.

In heel Nederland dreigen een miljoen huizen te verzakken. Vooral na de droge zomer van 2018 neemt het aantal meldingen toe. Het gaat volgens het onderzoek om huizen die direct op de ondergrond zijn gebouwd, maar ook huizen met een houtenpaalfundering . De oorzaak van de verzakking is de lage grondwaterstand als gevolg van de droogte.

De gemeente gaat de komende tijd onderzoeken welke gevolgen de droogte heeft op woningen in de verschillende dorpen. Naar aanleiding daarvan zal gekeken worden of Midden-Delfland zich gaat aansluiten bij een speciaal fonds van het KCAF. Woningeigenaren kunnen bij dat fonds een lening afsluiten als de fundering vernieuwd moet worden.