Archief
Tessa de Bruine

Tessa de Bruine

Uniek: warmteboring in Naaldwijk bereikt 4,5 km diepte

De boorkop van Trias Westland in Naaldwijk heeft een zeldzame diepte bereikt. Dinsdag kwam de boring tot 4,5 kilometer onder de grond. Dat is nog nooit eerder in Nederland gelukt. De warmte in de diepe ondergrond wordt onder meer gebruikt voor het opwarmen van kassen.

Geschreven door Tessa de Bruine

De vraag naar warmte in Westland is groot vanwege de productie van groente, fruit, planten en bloemen. Met aardwarmte kunnen kassen duurzaam verwarmd worden. Er zijn 49 glastuinbouwbedrijven aangesloten bij het zogeheten Trias-project aan de Lange Broekweg. Het doel is om heet water uit de grond te halen zodat tuinders daar gebruik van kunnen maken voor de verwarming van hun kassen.

De aardlaag op vier kilometer diepte werd gevormd tijdens het zogeheten Trias-tijdperk, en is zo'n 250 miljoen jaar oud.Minder CO2


Het project heeft een productiecapaciteit van 25 tot 45 MegaWatt thermische energie. Ter vergelijking: dat is genoeg warmte voor 25.000 tot 40.000 huishoudens per jaar. Daarmee wordt 25 tot 40 miljoen kubieke meter gas bespaard en dat staat weer gelijk aan een uitstoot van 40.000 tot 64.000 ton CO2 die niet de lucht in gaat.

Half februari wordt gemeten hoe heet het water is dat uit de bron kan worden gehaald, omdat er bij het water af en toe wat gas naar boven komt is het mogelijk dat er soms een vlam te zien is. Als het goed is worden de eerste tuinders aan het einde van het jaar aangesloten op het aardwarmtenetwerk.Meer aardwarmte


Er zijn al andere aardwarmtebronnen in Westland, onder meer in Honselersdijk en Kwintsheul.