Archief

Aardwarmte populair onder Westlandse tuinders

Ze schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond: aardwarmteprojecten. Vooral het Westland spant de kroon. De tuinders gebruiken de warmte steeds vaker om hun kassen op temperatuur te brengen.

Bij aardwarmte wordt met een buis warm water diep uit de grond gepompt. Die warmte wordt gebruikt en het afgekoelde water gaat de grond weer in.

Jos Scheffers van Green Well Westland uit Honselersdijk was zes jaar geleden één van de eersten in Nederland die aardwarmte uit de grond haalde. Het bevalt hem goed. "Het is veel meer werk dan ik had voorspeld, maar het is het zeker waard. Je hebt nu een vaste energieprijs, dus je bent niet afhankelijk van schommelingen", aldus Scheffers.

Stabiele prijs

Hij is inmiddels al lang niet meer de enige. Aardwarmte is booming en zeker in het Westland en omstreken. "Aardwarmte is populair omdat het duurzame warmte oplevert. In de tuinbouw spreekt dat erg aan omdat men duurzaam wil zijn, bijvoorbeeld vanwege convenanten, en omdat het een stabiele prijs oplevert", zegt Frank Schoof van Platform Geothermie.

Op dit moment draaien in onze regio vier aardwarmte-projecten. Nog eens twee zijn zo goed als klaar en binnenkort wordt ook nog geboord in Honselersdijk en Maasland. Op die laatste plek hopen ze in juni te beginnen met boren. De buizen gaan zo'n 3 kilometer diep de grond in naast de A20 aan de Westgaag. Acht tuinders doen mee aan het project dat GeoPower Oudcamp heet.

Wereldpolitiek

Voor Patrick Dekker van GeoPower Oudcamp zijn verduurzaming en energiekosten belangrijke redenen om in aardwarmte te investeren. Ook de wereldpolitiek speelt een rol. "Daar wil je niet afhankelijk van zijn. Als er weer ergens oorlog uitbreekt gaat de gasprijs omhoog. Door aardwarmte haal je de energie bij jezelf vandaan en heb je niks meer te maken met wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt."

LTO Noord Glaskracht is blij met de ontwikkelingen. De land- en tuinbouworganisatie streeft in 2050 naar veertig tot zestig aardwarmteprojecten in heel Nederland om zo een klimaat-neutrale glastuinbouw te hebben.