Archief
Google Streetview 1

Google Streetview 1

Wonen Wateringen: "Er zijn onvoldoende sociale huurwoningen"

Woningcorporatie Wonen Wateringen heeft commentaar op het opiniestuk van haar ex-directeur André van den Berg en wethouder Frank Rijneveen. Volgens Wonen Wateringen kan de beschouwing van de GBW-politici de indruk wekken dat er in Westland voldoende sociale huurwoningen zijn, maar die conclusie spreekt de corporatie tegen.

Volgens Wonen Wateringen zijn er veel meer woningzoekenden dan ze nu kunnen huisvesten, vooral in de sociale huursector. Juist de behoefte aan huurwoningen voor middengroepen (vanaf 800 euro) is ten opzichte van sociale huurwoningen aanzienlijk geringer.

Ter illustratie stelt de woningcorporatie dat er gemiddeld 142 reacties binnenkomen op een sociale huurwoning in Westland tegenover 55 reacties op een huurwoningen voor middengroepen. In heel de regio Haaglanden, waar Westland onder valt, is 30 procent van de woningen een sociale huurwoning. In Westland is dat slechts 19 procent.

Het beeld dat geschetst wordt door Wonen Wateringen lijkt dus haaks te staan op dat van Van den Berg en Rijneveen. Die schreven juist dat uit onderzoek van het ministerie van Volkshuisvesting blijkt dat het aantal sociale huurwoningen in Westland voldoende is om mensen die daarvoor in aanmerking komen onderdak te bieden.

Toch is er ook wel herkenning te vinden in het artikel van de GBW-politici. In het stuk wordt gewezen op het grote percentage weigeringen en 'preventief' ingeschreven woningzoekenden. Wonen Wateringen: "Dat herkennen wij. Wat ons betreft, mag daar best strenger mee worden omgegaan. Maar dat zal nooit wegnemen dat er veel en veel meer woningzoekenden zijn dan we nu kunnen huisvesten. Westland heeft hierin een inhaalslag te maken."

Gemeentelijk woningbedrijf

Overigens heeft ook politieke partij Westland Verstandig (WV) een reactie geschreven op het GBW-stuk. De partij erkent dat er ook best huurwoningen van 800 euro per maand en duurder nodig zijn, maar wil vooral de wachtlijsten voor sociale huurwoningen oplossen. WV-voorman Peter Duijsens denkt hierbij aan het oprichten van een gemeentelijk woonbedrijf. Op die manier denkt hij dat het tekort aan huurwoningen, in welke sector dan ook, kan worden opgelost.