Archief
Karin Versteeg

Karin Versteeg

Westlandse steenwolmatten gerecycled voor bakstenen

Wie langs Wateringen rijdt, kijkt er niet meer van op: de metershoge witte bergen bij afvalverwerker Van Vliet Contrans. Het heeft nog het meest weg van een berg luiers, maar dat is het niet. Het zijn steenwolmatten die tuinders gebruiken voor hun teelt. Bij Van Vliet krijgen ze een nieuw leven, ze worden fijngemalen en daarna verwerkt tot bakstenen.

Telers vervangen de steenwol meestal tijdens de teeltwisseling in oktober of november, om schimmels te voorkomen. Dan komen de vrachtwagens van afvalverwerker Van Vliet ze ophalen. Jaarlijks verwerkt Van Vliet 120.000 kubieke meter steenwol van telers uit Brabant, het Westland en andere regio's.

Na het inzamelen start het fijnmalen van de steenwol. Een bakstenenfabrikant verwerkt het grove poeder in de klei om stenen te bakken. Een baksteen bestaat dan voor 7 procent uit fijngemalen steenwol. Het restmateriaal van de plantjes dat in de steenwol achterblijft, vormt tijdens het bakken kleine gaatjes in de stenen waardoor deze extra sterk worden.

Hardboardplaten

De grove plantenresten worden verwerkt tot hardboardplaten. Dit is een nieuwe manier van werken die nog niet op grote schaal wordt toegepast. Volgens directeur Marc van Buijtene heeft dit toekomst, want de platen zijn sterker dan hardboard en zien er mooier uit.