Archief

Klacht LPF over stemgedrag CDA-voorman Vreugdenhil

De fractie van LPF Westland heeft bij burgemeester Van der Tak, in diens rol als voorzitter van de gemeenteraad, een klacht ingediend over het stemgedrag van CDA-fractievoorzitter Piet Vreugdenhil in de jongste raadsvergadering. Indien de LPF in het gelijk wordt gesteld, kan dit het verschil gaan maken of de gemeenteraad zich voor of tegen de komst van een islamitische basisschool uitspreekt.

Volgens de LPF heeft Vreugdenhil op 28 juni bij twee agendapunten meegestemd, waar hij zich had moeten onthouden van stemming. Beide agendapunten hadden te maken met scholen. Vreugdenhil zou niet mee hebben mogen stemmen, omdat hij in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van de Westlandse protestants-christelijke scholenkoepel PCPOW is.



Ongeldig verklaren

"Vanwege het feit dat Vreugdenhil zich van stemming had dienen te onthouden conform artikel 28 Gemeentewet én de Gedragscode gemeenteraad Westland, zijn besluiten van beide agendapunten te herroepen en dienen opnieuw behandeld te worden", stelt de LPF, die verder meteen al een schot voor de boeg geeft. "Indien de voorzitter van de raad of een meerderheid van de raad deze situatie ongewijzigd laat, dan zal onze fractie de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vragen een op dit punt genomen besluit van onze gemeenteraad ongeldig te verklaren", verklaart de LPF.

Islamitische basisschool

In de raadsvergadering van afgelopen dinsdag staakten de stemmen met betrekking tot de vestiging van een islamitische basisschool in Naaldwijk. De uitslag van 19-19 kwam door de afwezigheid van één raadslid. Normaal gesproken had er in dit geval bij voltalligheid een minimale meerderheid van 20-19 akkoord gegaan met de voorgelegde berekeningen van de aanvragende school. Indien bij de nieuwe stemming komende dinsdag de gemeenteraad voltallig is en Vreugdenhil niet meestemt, zullen de stemmen opnieuw staken. Dan is het volgens de Gemeentewet einde oefening en is het voorstel niet aangenomen.