Archief

Vreugdenhil (CDA) niet te spreken over actie LPF

De Westlandse CDA-fractievoorzitter Piet Vreugdenhil is niet te spreken over de actie van LPF Westland waarbij zij een klacht heeft ingediend over het stemgedrag van Vreugdenhil. Volgens de LPF had de christendemocraat zich bij de afgelopen raadsvergadering moeten onthouden van stemming bij de onderwerpen over basisscholen omdat Vreugdenhil ook bestuursvoorzitter is van de Westlandse protestantse basisschoolkoepel PCPOW.

Het gaat LPF om de stemming over de Islamitische basisschool Yunus Emre, die zich in Westland wil gaan vestigen en over de bouw van brede school Ichthus/Immanuel in Monster van PCPOW. Maar Vreugdenhil ziet bij deze zaken geen belangenverstrengeling met zijn functie als bestuursvoorzitter van PCPOW.

"Naar mijn mening probeert de heer Witkamp (LPF - red.) alles in het werk te stellen om te verhinderen dat er een islamitische basisschool in Westland gevestigd gaat worden. Dat nu deze klacht de nodige publiciteit gaat opleveren, is ongetwijfeld zijn doel. Dat ik daarbij in het brandpunt kom te staan, interesseert hem kennelijk niets. 'Zo werkt de politiek nu eenmaal.'"

Over de nieuwe school zegt Vreugdenhil: "Ik heb geen deel genomen aan onderhandelingen over huurprijsafspraken of iets dergelijks. Mijn bemoeienis strekt zich uit tot het bevorderen van de inhoudelijke samenwerking tussen school en kinderopvang en de inpassing in het ontwerp van deze brede school. Dit is een normale procedure, zoals ook bij vorige scholenbouwprojecten in Westland is toegepast."



Stemming

In de raadsvergadering van afgelopen dinsdag staakten de stemmen met betrekking tot de vestiging van een islamitische basisschool in Naaldwijk. De uitslag van 19-19 kwam door de afwezigheid van één raadslid. Normaal gesproken had er in dit geval bij voltalligheid een minimale meerderheid van 20-19 akkoord gegaan met de voorgelegde berekeningen van de aanvragende school. Indien bij de nieuwe stemming komende dinsdag de gemeenteraad voltallig is en Vreugdenhil niet meestemt, zullen de stemmen opnieuw staken. Dan is het volgens de Gemeentewet einde oefening en is het voorstel niet aangenomen.

Het is nu aan burgmeester Van der Tak als voorzitter van de raad om een oordeel te geven over de situatie met fractievoorzitter Vreugdenhil.