WOS
Archief

Raadsfractie GemeenteBelang Westland

Coalitiepartij GBW wijst plan 'Polenhotel' af

GemeenteBelang Westland (GBW) keert zich tegen het voorstel van B en W om in het 'Polenhotel' in Wateringen 275 asielzoekers te huisvesten. De coalitiepartij zegt zich "om diverse redenen niet te kunnen vinden in het voorstel van het college".

"Wat is de status van deze mensen?", vraagt GBW zich af. "Volgens oud-minister Frans Timmermans is 60 procent van deze asielzoekers een economische vluchteling! Er zal eerst zekerheid moeten zijn of de mensen die wij hier gaan opvangen daadwerkelijk vluchtelingen uit een oorlogsgebied zijn waar hun leven direct gevaar loopt!", aldus GBW. De fractie zegt een vangnet te willen bieden voor echte vluchtelingen, "maar geen hangmat voor gelukzoekers".

Burgemeester Van der Tak heeft al eerder aangegeven, dat het huisvesten van asielzoekers voor hem alleen aan de orde was als er voldoende extra politiecapaciteit zou zijn. "Daar lezen wij in het voorstel niks over terug", aldus GBW. De fractie zegt zich grote zorgen te maken om de berichtgeving in de krant van bijna 4.750 meldingen van ongeregeldheden in de diverse AZC's. "In Westland is het politiekorps nu al op minimale sterkte. Dit is vragen om problemen!"

Er leven bij de fractie meer vragen. GBW somt op: "Waarom bedden van Oost-Europese seizoenarbeiders opofferen voor asielzoekers? Hebben we de seizoenarbeiders niet meer nodig of worden die weggejaagd en moeten die maar elders (bijvoorbeeld in huurhuizen) onderdak gaan vinden? Het zal allemaal leiden tot weer meer krapte op de huizenmarkt. Hoe gaan de bewoners boodschappen doen? De eerste winkels zijn te vinden op een afstand van ruim 1 km lopen. Dit wordt dan lopen langs een zeer drukke weg. En zo hebben wij nog veel vragen die ons en vele bewoners en ondernemers bezig houden", besluit GBW.