Archief

'Vleermuizenblok' in Wateringen tegen de vlakte

Maanden later dan oorspronkelijk de bedoeling was, is maandag gestart met het slopen van een veelbesproken huizenblok in de Oranjewijk in Wateringen. In het woonblok hebben lange tijd vleermuizen gezeten, waardoor er niet gesloopt mocht worden. Want vleermuizen zijn beschermde dieren.

Een aantal weken geleden hebben wethouder El Mokaddem en burgemeester Van der Tak met het ministerie van Economische Zaken om de tafel gezeten om het probleem uit te leggen. Eerder probeerde André van den Berg van wooncorporatie Wonen Wateringen dat al, maar hij kreeg nul op het rekest.

Het nu gesloopte huizenblok is vorige week onder handen genomen. Toen zijn er gaten in de muur gemaakt zodat het binnen ging tochten. Daar houden vleermuizen niet van en dus was de hoop dat ze een ander huizenblok als onderkomen gingen zoeken. Een ecoloog heeft maandagochtend gecontroleerd of er nog vleermuizen aanwezig waren. Dat was niet het geval, dus kon de sloop beginnen.

Naast het nu gesloopte huizenblok staat een identiek woonblok waar ook vleermuizen in zitten. Dat huizenblok is gerenoveerd en wordt nu anti-kraak bewoond. Het is de bedoeling dat daar op termijn weer huurders in komen. Van het ministerie moet het blok in ieder geval drie jaar blijven staan.

Door de sloop van het huizenblok kan Wonen Wateringen de Oranjewijk verder ontwikkelen. In de wijk staat al een groot aantal nieuwe huizenblokken, die geschikt zijn gemaakt voor vleermuizen. Het ministerie heeft als eis gesteld dat die huizenblokken lokkasten krijgen, zodat er nog meer vleermuizen terecht kunnen.

Categorieen:
Wateringen Algemeen