Archief
Michiel Steenwinkel

Michiel Steenwinkel

Duivenvereniging voorlopig gered door vleermuizen

Duivenvereniging Samen Sterk kan nog zeker een jaar gebruik maken van gebouw De Eendenburcht in Wateringen. De vereniging moest daar aanvankelijk al op 1 april uit, omdat het pand wordt gesloopt om plaats te maken voor tijdelijke schoollokalen. Nu komt naar voren dat er mogelijk vleermuizen aanwezig zijn in De Eendenburcht.

Dat schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van de van fractie GemeenteBelang Westland. Er moet nu een zogenoemd flora- en faunaonderzoek plaatsvinden. "Dit duurt minimaal een jaar en gedurende die tijd mag er niets met het gebouw gebeuren. Daarmee is er voor Samen Sterk een mogelijkheid ontstaan om een jaar langer van het pand gebruik te kunnen maken en ondertussen op zoek te gaan naar een alternatieve locatie", aldus het college.

De duivenvereniging, zoekt al drie jaar vergeefs naar een nieuwe locatie. Volgens voorzitter Jan de Raaf werd hij daarin niet gesteund door de gemeente. "We zouden samen met de gemeente een alternatief zoeken, maar de gemeente geeft niet thuis", zei hij eerder tegen de WOS. Daarom overwoog hij zelfs naar de rechter te stappen.

Het college van B en W geeft echter aan meerdere alternatieven te hebben aangedragen, waaronder bij de accommodaties van OKK, De Vang en de kantine van VELO. Dit bleek echter niet haalbaar. "Wij zijn met de vereniging hierover nog steeds in gesprek en ondersteunen haar bij de zoektocht", stelt het college.

Vleermuizen en Wateringen lijken een klik te hebben. De zoogdieren hielden eerder de sloop van een rij woningen tegen. Aan de andere kant van de straat hadden vleermuizen ook beslag gelegd op een rij woningen. Het ministerie besloot in 2015, dat dat blok huizen er zeker drie jaar moet blijven staan.