Archief
KNSB/Shapevisions

KNSB/Shapevisions

Huisman maakt wereldbekerdebuut, Hoogerwerf ontbreekt

Schaatser Kay Huisman doet eind deze maand mee aan de wereldbekerwedstrijd shorttrack in Montreál. De Monsternaar maakt in Canada zijn debuut.

Huisman is geselecteerd na goede prestaties bij de trials (30 september – 2 oktober) en de Dutch Open Shorttrack (7 – 9 oktober) in Thialf. De uitslagen van deze wedstrijden zijn bij elkaar opgeteld en hebben geleid tot klassementen per afstand.

De Westlander wist zondag al vrijwel zeker dat hij geselecteerd zou worden voor de wereldbekerwedstrijd. Huisman eindigde als tweede op de 500 meter en overall vijfde op de 1.000. Kijkend naar alleen de Nederlandse deelnemers werd hij zelfs derde op die afstand. "In het klassement over de twee weekenden sta ik in het klassement op beide afstanden derde, wat goed genoeg is om me te plaatsen voor de wereldbekers."

Beluister het hele gesprek met Kay Huisman bij WOS Sport:

Tweede jaar

Huisman maakt voor het tweede jaar deel uit van de nationale trainingsselectie shorttrack. Vorig jaar kwam hij nog niet in aanmerking voor de wereldbekerwedstrijden. Dat hij zich nu wel zou plaatsen, had hij wel een beetje verwacht. "Ik stond er in de trainingen goed voor." Afgelopen voorjaar legde Huisman een goede basis voor het nieuwe seizoen. "Ik ben veel sterker geworden, mijn conditie is beter en qua racen ben ik nog beter gaan schaatsen."

"Dit is heel belangrijk", zegt de Monsternaar over zijn selectie voor de wereldbekers. "Dit is een stap die wel nodig is om verder te groeien."

Montréal

De wereldbekerwedstrijd in Montréal is van 28 tot en met 30 oktober. Huisman rijdt daar de 500 en 1.000 meter en mogelijk ook de relay (aflossing). Na afloop van deze wedstrijd wordt bepaald wie in aanmerking komen voor de tweede wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City, een week later.

Dylan Hoogerwerf uit Wateringen is er in tegenstelling tot afgelopen jaren vooralsnog niet bij. Hoogerwerf richt zich eveneens op de 500 en 1.000 meter, maar presteerde de afgelopen weken niet goed genoeg om in aanmerking te komen.