Archief
Theodoor Gijsbers

Kay Huisman hoopt op plek in wereldbekerselectie

Shorttracker Kay Huisman wil komend weekend een plaats afdwingen in de selectie voor de wereldbekerwedstrijden. De 25-jarige Monsternaar is het seizoen in elk geval al goed begonnen.

Twee weken geleden won Huisman de zogenoemde KNSB Cup Prologue in Heerenveen. De Westlander legde de afgelopen maanden een goede basis voor het nieuwe seizoen. "Mijn vorige seizoen is niet heel lekker afgesloten", begint Huisman in gesprek met WOS Sport. De shorttracker kreeg eerst een voedselvergiftiging en vrijwel direct daarna een coronabesmetting. Daardoor lag hij zo'n drie weken in de lappenmand.

"Mijn seizoen was dus best wel snel klaar, maar daardoor ben ik relatief vroeg begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. In april en mei heb ik heel veel gefietst en langzaamaan ook het schaatsen opgepakt. Zo heb ik heel goed aan mijn conditie kunnen werken en in het krachthonk aan mijn kracht. Ik heb heel hard gewerkt om een betere basis dan normaal te krijgen. Dat is best goed gelukt."

Dutch Open Shorttrack

Dit weekend staat de eerste serieuze test op het programma: de Dutch Open Shorttrack. Naast de rijders van het Nederlandse team komen hier ook internationale deelnemers in actie. De wedstrijd bepaalt voor een gedeelte de selectie voor de wereldbeker. Huisman heeft zich plaatsing tot doel gesteld. "In aanvulling daarop hoop ik een medaille te halen met de relay."

Beluister het hele gesprek met Kay Huisman:

Dylan Hoogerwerf

Huisman begint aan zijn tweede seizoen in de nationale trainingsselectie shorttrack. Streekgenoot Dylan Hoogerwerf zit al jaren in die selectie. De Wateringer is een vaste waarde bij de World Cups en ging al twee keer naar de Olympische Spelen.