Archief
Paul Vis

Andere doelstelling Quintus: 'Positie 5 tot 8 al uitdagend genoeg'

De handbalsters van Quintus zullen dit seizoen waarschijnlijk niet tot het laatste moment meestrijden om de landstitel. Na het vertrek van een groot aantal ervaren krachten is de doelstelling aangepast.

Komend weekend gaat de eredivisie weer van start. Dit seizoen doen er twee ploegen uit onze regio mee: Quintus uit Kwintsheul en het Wateringse Velo. Beide club hebben te maken met nieuwe uitdagingen.

Quintus: bouwen aan nieuwe ploeg

Voor Quintus is een periode van wederopbouw begonnen. Na het afgelopen seizoen, waarin de ploeg als derde eindigde in de eredivisie, vertrok een tiental speelsters. Het merendeel beëindigde hun loopbaan, anderen kozen voor een nieuwe club. "We hebben aan routine en ervaring een hoop ingeleverd", weet ook coach Fred Michielsen. Hij is begonnen aan zijn tweede jaar als eindverantwoordelijke in Kwintsheul.

In de plaats van de vertrekkers is vooral jeugd gekomen. Van buitenaf is alleen Lysanne Huele (SEW) gekomen. De selectie is aangevuld met speelsters uit het tweede en de juniorenselectie. "Dat is altijd de kracht van Quintus geweest en ik vind dat we het ook op die manier door moeten zetten", zegt Michielsen. Hij merkte in de voorbereiding wel dat het spel veel wisselvalliger is. "Dit weekend waren we op een toernooi in Malaga en speelden we tegen de twee finalisten van de Europa Cup. Je ziet dat we een paar maatjes te klein zijn en dat er veel ontzag is voor de tegenstanders." Beide wedstrijden gingen met grote cijfers verloren. "Aan de andere kant levert het ook weer leerpunten op", vindt de trainer.

Paul Vis

Met zo'n jong nieuw team is er ook gekozen voor een andere doelstelling. "Quintus moet altijd meedoen om de finaleplaatsen", vindt Michielsen. "De doelstelling is daarom dat we meedoen voor de posities 5 tot en met 8, dat is al uitdagend genoeg. Als ik kijk naar de oefenwedstrijden die de tegenstanders hebben gespeeld, is positie 7 of 8 heel reëel. Daar zouden we heel tevreden mee zijn."

Over drie tot vijf jaar kan er een top-3 team staan.

Fred Michielsen (coach Quintus)

De komende jaren staan dan ook in het teken van bouwen. "We hebben nu een leergierige en enthousiaste groep, ze trainen hard. Als die bij elkaar blijft, kan er over drie tot vijf jaar een top-3 team staan."

Quintus opent de competitie zaterdag met een uitwedstrijd tegen VOC, de nummer twee van het afgelopen seizoen.

Beluister het hele gesprek met Ferd Michielsen bij WOS Sport:

Velo: kijken waar het schip strandt

Velo promoveerde afgelopen seizoen voor het eerst in de historie naar het hoogste niveau. De promotie kwam vrij onverwachts. Niet alleen voor de club, maar ook voor de nieuwe trainer Nico Stet. "De competitie van vorig jaar heeft vrij lang geduurd door de coronasituatie", blikt hij terug. "Op het moment dat de club met mij in gesprek ging, stonden ze tiende in de eerste divisie. De verwachting dat ze zouden promoveren, was er op dat moment nog niet. De club heeft zelf gezegd dat ze pas over drie jaar willen promoveren."

Het wordt een duik in het diepe.

Nico Stet (coach Velo)

Die promotie kwam er dus eerder. En dus moest Stet zijn ploeg in vier weken klaarstomen voor de eredivisie. De voorbereiding verliep goed, met onder meer overwinningen op E&O en een Duitse ploeg. "Maar je kunt er geen conclusies uit trekken. De aanloop die we hebben gehad, is veel te kort." Verwachtingen voor het nieuwe seizoen heeft hij niet, al is de doelstelling handhaving. "Het wordt een duik in het diepe en kijken wat er gaat gebeuren. Het is heel moeilijk in te schatten", aldus Stet.

Paul Vis

De selectie van vorig seizoen is grotendeels intact gebleven en daarnaast aangevuld met de ervaren Angelique van Duijvenbode (oud-Quintus) en Talisa van Bergen en Henegouwen (voormalig Hellas, VOC en Molde). "Daarmee zijn we in de breedte sterker geworden. Dat moet ook allemaal vorm gaan krijgen en samen gaan spelen. Maar dat geeft niet, daar hebben we de tijd voor."

Stet zag al voor zijn komst genoeg aanknopingspunten om met deze ploeg mooie resultaten te bereiken. "Het is een heel hechte groep, met enthousiaste meiden die graag willen. Maar ze zijn, op één na, niet gewend om in de eredivisie te spelen", zegt de coach. "Ik kan met mijn ervaring wel zien dat er veel meer in zit dan ze nu hebben laten zien. Ze kunnen echt nog een heel stuk groeien. Maar daar hadden we wel hulp voor nodig van een paar speelsters van buitenaf."

De eerste tegenstander van Velo is VZV, de nummer vier van vorig jaar. "Ik heb ze alvast bekeken tijdens de Noord-Holland Cup, maar ik wil het liefst dat we onbevangen de wedstrijd in gaan. Duik er maar in en kijk waar het schip strandt. Ga uit van je eigen kracht en probeer er het beste van te maken, zo gaan we ook de competitie in."

Beluister het hele gesprek met Nico Stet in WOS Sport: