Archief
WOS

WOS

Rinka Duijndam over EK in coronatijd: Veel regels waar we ons aan moeten houden

Midden in de tweede coronagolf begint Rinka Duijndam zaterdag aan het EK Handbal in Denemarken. Door de pandemie wordt het een ander toernooi dan anders.

Het Nederlandse handbalteam, waar de Wateringse Duijndam als tweede doelvrouw deel van uitmaakt, leeft de komende weken in een bubbel. "We zitten in een soort van quarantaine: we mogen het hotel niet verlaten, we mogen niet naar buiten. Ze creëren een bubbel, zodat er geen positieve coronagevallen tussenkomen. Het zijn een hele hoop regels waar we ons aan moeten houden, maar hierdoor kunnen we wel spelen", zegt de Westlandse in gesprek met sportverslaggever Stefan van Eijk bij het WOS-radioprogramma Maarten in de Middag.

Mocht er toch een speelster positief testen, dan is dat niet het einde voor het hele team. "Die speelster wordt dan uit het team verwijderd en wordt er een vervangster ingevlogen. Maar als mijn kamergenote corona heeft, heeft dat ook gevolgen voor mij."

Wereldkampioen

Duijndam was er een jaar geleden ook bij, toen Oranje in Japan wereldkampioen werd. Die titel schept direct verwachtingen bij de buitenwereld. "Ik denk dat we wel tot een van de favorieten behoren, maar het is wel lastig. Estevana (Polman, red.) en Del (Delaila Amega, red.) zijn geblesseerd uitgevallen, dus je moet daar wel als team naar kijken. Maar we hebben vaker in deze situatie gezeten. Als één speelster er niet was, hebben we dat als team opgepakt. Ik ga er vanuit dat we dit nu ook weer doen."

Of Nederland echt zo ver gaat komen, is koffiedik kijken. "Ik denk dat het niveau heel lastig in te schatten is, want sinds de competitie in september is begonnen zit eerst het ene team in quarantaine en dan het andere", aldus Duijndam, die enkele weken geleden zelf ook in quarantaine zat met Borussia Dortmund. "Ik kan niet goed inschatten hoe teams en speelsters individueel zich hebben voorbereid."

Duijndam kreeg tijdens het WK vorig jaar vooral in de eerste groepsfase behoorlijk wat speeltijd. De keepster uit Wateringen is nu niet direct met met speelminuten bezig. "Als we als team een goede prestatie hebben neergezet ben ik tevreden, het is dan natuurlijk fijn als ik minuten kan meepakken en kan spelen. Maar ik ben al heel blij om met het team te zijn. Na het WK hebben we niet zoveel tijd gehad om samen te komen. Er heerst hier een goede, relaxte sfeer."

Beluister het hele gesprek met Rinka Duijndam: