Archief

Start Westland Cup mogelijk al in oktober

De volgende editie van de Flynth Westland Cup begint mogelijk al in oktober dit jaar. Dat zeiden organisatoren At Schmidt en Jan van Nieuwkerk zondag in WOS Sport op WOS Radio. Met deze maatregel moet het aantal afzeggingen worden beperkt.

Dit seizoen trokken Loosduinen, Maasdijk, Schipluiden en Velo-zondag zich terug, waardoor van de veertien wedstrijden er maar tien zijn gespeeld. Als klap op de vuurpijl kwam vorige week het besluit van FC 's-Gravenzande om de finale komende zaterdag niet te spelen, maar te kiezen voor het Haaglanden Voetbal Toernooi. Daardoor speelt finalist (en toernooiwinnaar) Westlandia-zaterdag als noodoplossing tegen gastheer VV Naaldwijk.

Van Nieuwkerk baalt flink: "Ik heb wel momenten gehad dat ik ook heb gezegd: Zou het niet verstandig zijn om ermee te stoppen?" Schmidt: "Het bestuur schrijft zich in, maar je ziet dat spelers geen zin hebben om tegen Vereniging A of Vereniging B te spelen of trainers die ingrijpen omdat ze mogelijk een periodetitel kunnen winnen of verliezen. Buiten besturen om zie je dat andere machten het voor het zeggen hebben en dat is wel jammer."

FC 's-Gravenzande zegde dus af voor de Westland Cup-finale, dat kwam rauw op het dak van de organisatie. "We wisten het niet van tevoren. Ook in de weken daarvoor hebben we het daarover gehad. Het was makkelijker geweest als 's-Gravenzande in een van de toernooien was uitgeschakeld", aldus Schmidt. "We hebben vooraf met de begeleiding gesproken en zij zeiden: Wij kiezen sowieso voor de Westland Cup, mochten we in twee finales staan dan zorgen we voor twee mixelftallen." Dat gebeurde echter niet.

Er was geen mogelijkheid om de finale tussen Westlandia en 's-Gravenzande eerder of later te spelen. Van Nieuwkerk: "'s-Gravenzande wilde graag een week eerder spelen, maar bij Westlandia waren meerdere spelers een weekend weg. We hebben nog gekeken naar de woensdag, maar dan speelt Westlandia de Future Cup met onder-21, dus dat ging ook niet." Daarom speelt Westlandia nu tegen Naaldwijk. "We kunnen ook op dinsdag met de beker en medailles naar Westlandia, maar dat geeft ook geen cachet aan het toernooi. Waar we nu voor hebben gekozen is het minst slechte."

Toekomst

Er komt sowieso een 48ste editie, ondanks de problemen dit jaar. Schmidt: "We willen eerder starten met het toernooi. Misschien in oktober al, om zoveel mogelijk voorrondes zo snel mogelijk afgehandeld te hebben." De afgelopen jaren begon het toernooi pas in januari.

De finale is volgend jaar een stuk eerder dan de afgelopen jaren. "Eerder gingen we uit van een week na de nacompetitie, maar die eindigt op 27 juni. Als we daarna gaan zitten, is het alweer 4 juli. Dat kan echt niet. Wij zijn driftig aan het kijken dat de finale volgend jaar wat eerder wordt gehouden. We gaan ook nog in gesprek met het Haaglanden Voetbal Toernooi, om te voorkomen dat de finales niet weer op dezelfde dag worden gehouden."Voorwedstrijd

De 'finale' van de Flynth Westland Cup van dit jaar wordt zaterdag voorafgegaan door een voorwedstrijd. Daarin staat een herhaling van de finale uit 1998 op het programma: "De laatste Velo-zondag tegen Westlandia-zondag. Ik hoop dat dat ook nog wat publiek trekt."