Archief

'Motorcrossen op Oranjeheuvel niet gevaarlijk'

Het motorcrossen op de Oranjeheuvel in Hoek van Holland is volgens milieudienst DCMR niet gevaarlijk voor de gezondheid van de bezoekers van het gebied.

DCMR ziet geen aanwijzingen voor het aantasten danwel omploegen van de leeflaag door de motorcrossers, laat staan van verontreinigde grond die vanaf ongeveer een meter onder het grondoppervlak zit. De dienst ziet daarom geen gevaar voor de gezondheid van motorcrossers en andere bezoekers van het gebied.

Opmerkelijk, aangezien in een brief van 15 mei 2019 van de DCMR uitdrukkelijk stelt dat de leeflaag heel moet blijven om te voorkomen dat de vervuiling van daaronder weer boven komt. De leeflaag dient als isolatie van de verontreinigingen met drins, zware metalen en minerale olie in de bodem in de voormalige zandwinput en baggerspecieloswal.

Asbestdeeltjes die nog boven kwamen na het omploegen van het gebied twee jaar geleden, zijn verwijderd. Eerder wees Ton van Anraad, lid van de Hoekse Gebiedscommissie, in een brief aan burgemeester, wethouders en de gemeenteraad van Rotterdam op de gevaren van het motorcrossen in dit natuurgebied ten oosten van het Oranjekanaal.