Archief
WOS

WOS

Het Scheur of de Nieuwe Waterweg?

De Nieuwe Waterweg, Nieuwe Maas of toch het Scheur? Aan welk water ligt Maassluis nu eigenlijk?

Stadsarchivaris Harm-Jan Luth wil een einde maken aan alle onduidelijkheden en is een actie gestart om de juiste naam voor het water te gebruiken.

De rivier vanaf Rotterdam tot aan de Noordzee kent verschillende namen, maar helaas wordt niet altijd de juiste naam aangehouden. "Het wordt vaak ‘de waterweg’ genoemd, en met een kleine 'w' is dat ook correct want het is in algemene zin een waterweg. Maar het stuk hier bij Maassluis heeft een eigen naam: het Scheur. Gebruik die naam dan ook!"

"De Nieuwe Waterweg is in 1872 gegraven, wat volgend jaar gevierd gaat worden, en is alleen het eerste stuk vanaf Hoek van Holland tot aan de Maeslantkering. Het Scheur loopt daarna door tot halverwege Vlaardingen, waar het over gaat in de Nieuwe Maas", legt Luth uit.

"Bij de post is het belangrijk dat de brieven op het juiste adres aankomen, de juiste plaatsnamen worden daarom ook altijd gebruik. We staan hier ook in Maassluis en niét in Schiedam, niemand zegt dat. Dat is bij dit water niet anders."

Luth heeft wel begrip voor de verwarring: "Het is makkelijk te achterhalen waar de onduidelijkheid vandaan komt. Het heeft jarenlang verkeerd in de boeken gestaan. In 1980 heeft Rijkswaterstaat een fout gemaakt en de Nieuwe Waterweg op de kaarten tot aan Vlaardingen door te trekken. Dat is in 2013, na aandringen van Rozenburger Leo Boer en Rotterdammer Koos Stadhouders, gewijzigd. Nu heet dit water zoals vanouds weer het Scheur."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis