Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Arends: Bij gevaar trekken hulpdiensten zich terug

De burgemeester van Westland sluit niet uit dat hij hulpverleners zal vragen zich terug te trekken, als er geweld tegen hen wordt gebruikt.

Dat schrijft hij in een raadsinformatiebrief over de jaarwisseling. "Er gebeurt geen ene mallemoer in dit opzicht. Als niemand zijn verantwoordelijkheid neemt, neem ik die", vertelde hij gisteren op WOS Radio.

De burgervader is helemaal klaar met het geweld waaraan hulpverleners tijdens de afgelopen jaarwisselingen worden blootgesteld. "Als mensen denken dat zij zwaar illegaal vuurwerk naar hulpverleners kunnen gooien, vergissen zij zich", aldus Arends.

Afgelopen jaarwisseling nog is in Honselersdijk zwaar vuurwerk naar een politieagent gegooid. Ook werd een medewerker van een bedrijf met vuurwerk bekogeld, die probeerde de vernieling van een camera in Honselersdijk tegen te gaan. Tijdens bluswerkzaamheden werd de brandweer een aantal keer belaagd met vuurwerk.

In het telefoongesprek ging de burgemeester ook in op carbidschieten, dat door het tijdelijke vuurwerkverbod populairder lijkt te worden. Toch verwacht hij niet dat deze traditie uit het oosten van het land dit jaar in Westland zal plaatsvinden. Daar is namelijk een vergunning voor nodig. "Dit jaar zijn de Covid-maatregelen van kracht", zei Arends. En dan mogen er geen evenementen zijn die veel mensen trekken.

Burgemeester Bouke Arends over de aankomende jaarwisseling: