Archief
Fred de Ruiter

Fred de Ruiter

Fijnstof in de Hoek: woningen en Hoekse Badje zien zwart

Veel Hoekenezen zijn niet blij met de zwarte stofdeeltjes die afgelopen weekend zijn verspreid door het dorp. Tot aan de noordkant van Hoek van Holland hebben mensen last. "Het ligt werkelijk overal", weet Wilco Verhoorn van zwembad het Hoekse Badje.

De stof is zeer waarschijnlijk afkomstig van het overslagbedrijf EMO op de Maasvlakte. Dat bedrijf had al aangegeven dat er in verband met de harde wind mogelijk stofoverlast zou kunnen ontstaan. Daarom werden de kolen op het terrein extra besproeid, zodat de kans op verwaaiing van de kolen verkleind zou worden. Toch zijn er problemen.

Ook bij Fred de Ruiter, woonachtig in appartementencomplex Duinzicht, was het raak. "Het ligt door m'n hele huis heen. Op de bedden, de kasten en de kachels. De gordijnen kan ik eraf halen. De grond heb ik gedweild, het is gewoon blubberwater. Mijn partner heeft COPD en die had het al zo benauwd. Dus met de fijnstof hier slapen, is geen optie." Zijn partner is inmiddels naar de camping gevlucht.

Ook het Hoekse Badje ziet maandagochtend zwart van het stof. "Het ligt werkelijk overal. Op de tegels, in het water zelf. Het slaat neer in de overloopgoot, op de stoelen. Alles", aldus Verhoorn. "Het enige wat schijnt te helpen is bellen met de milieudienst DCMR. Het is een heel fijne stof, die overal komt. Dus ook in je longen."

De DCMR doet momenteel een uitsluitingsonderzoek om vast te stellen dat de stof inderdaad afkomstig is van het overslagbedrijf. "Als zeker is dat EMO de overlast veroorzaakt heeft, dan zullen we hen aanschrijven om in de toekomst betere maatregelen te treffen om stofoverlast te voorkomen. Daar zullen we dan ook extra toezicht op houden", meldt DCMR op de eigen website.

Categorieen:
Algemeen