Archief
Heleen Verduijn

Heleen Verduijn

Ook in onze regio blauwtong vastgesteld

Het gevreesde blauwtongvirus is de afgelopen week ook bij schapen in onze regio opgedoken. De Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft inmiddels vijf meldingen uit Westland en Midden-Delfland gekregen.

Sinds begin juli neemt het aantal blauwtongbezettingen weer sterk toe. De NVWA heeft al meldingen gekregen van meer dan 3.800 getroffen schapen, blijkt uit de kaart die donderdag is gepubliceerd. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. Deze knutten gedijen bij warme omstandigheden. Vooral schapen worden getroffen, maar ook geiten en runderen. De zieke dieren krijgen een blauwe tong. Ook hebben ze vaak last van hoge koorts en pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven. Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen.

Tot voor kort bleef onze regio gevrijwaard, maar de NVWA meldt één getroffen schaap in 's-Gravenzande, drie in Maasland en één in Schipluiden. Bij twee van de vijf dieren is de besmetting geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium, de andere dieren zijn PCR-positief.

Tweede uitbraak

Het is de tweede uitbraak van blauwtong binnen een jaar tijd. Eind 2023 was het ook al raak, toen voor het eerst sinds 2009. Schaapsherders concludeerden achteraf dat het in onze regio wel meeviel, maar toch zijn er meerdere schapen ziek geworden en zelfs overleden.

Sinds april 2024 zijn er meerdere blauwtongvaccins versneld goedgekeurd voor gebruik. Een overgroot gedeelte van de Nederlandse schapen is inmiddels gevaccineerd, maar toch worden de dieren ziek. Een dierenarts uit Midden-Drenthe zei enkele weken geleden bij EenVandaag dat dat niet betekent dat de vaccins niet werken. "Door het vaccin verwacht ik dat er minder dodelijke slachtoffers zullen vallen dan vorig jaar."