Archief

Het is tijd voor komkommers

Er is een trend waarbij tomatentelers overstappen op het telen van komkommers. Wat is de reden daarvan?

Verschillende factoren dragen bij aan deze verschuiving. Een belangrijke reden is de virusdruk in de tomatenteelt, met name door het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV), waardoor sommige tomatenkwekers ervoor kiezen om over te stappen naar komkommerteelt. Ook spelen economische factoren een rol. Komkommers zijn populair en blijven in de markt goed gewaardeerd.

De stijgende prijzen en de hoge vraag naar komkommers, vooral in Noord-Europa, maken het financieel aantrekkelijk voor telers om zich op deze teelt te richten. Bovendien kunnen telers de kennis en ervaring die ze hebben opgedaan in de tomatenteelt, zoals het gebruik van hogedraad-teeltmethodes, toepassen bij de komkommers om daar in de teelt de kwaliteit en efficiëntie te verbeteren.

“Binnen Growers United zijn er ook telers die van tomaat naar komkommer overstappen. Soms tijdelijk en soms definitief.”

Growers United

Energiekosten

De overstap naar komkommers helpt telers om om te gaan met de energiekosten. Komkommers zijn over het algemeen minder energie-intensief om te telen dan belichte tomaten, wat betekent dat telers kunnen besparen op elektriciteits- en verwarmingskosten. Bij stijgende energieprijzen is dat een belangrijk voordeel. Bovendien hebben komkommers een kortere groeicyclus, wat kan leiden tot een snellere oogst en een verhoogde productie-efficiëntie. Hierdoor kunnen telers beter inspelen op de marktvraag en mogelijk hogere winsten realiseren.

“Ik heb inderdaad verhalen gehoord van telers die van tomaten overgaan naar komkommers. Tijdelijk of voor een deel van het areaal.”

Greenpoort Nederland

Schenkeveld

Ook Schenkeveld, bekend tomatenteler in de regio, heeft de sprong gewaagd. Het familiebedrijf heeft de kas aan de Zijtwende in De Lier klaar gemaakt om er komkommers te telen, een verandering die het resultaat is van strategische overwegingen en operationele flexibiliteit. "Wij zijn een tomatenproducent die door operational excellence voldoet aan de hoogst mogelijke eisen van onze klanten. Met dezelfde passie telen we nu ook komkommers," vertelt Richard Hartensveld, lid van de directie.

Een belangrijk voordeel van de overstap naar komkommers is de flexibiliteit bij virusuitbraken. "Als je een tomatenvirus in je kas hebt en je moet de teelt afbreken, kun je een komkommerteelt vrij snel in diezelfde kas oppakken. En ben je een week of vier, vijf later komkommers aan het oogsten," verduidelijkt Hartensveld. Dit komt doordat het tomatenvirus geen invloed heeft op komkommers, waardoor telers snel kunnen schakelen zonder langdurige stilstand in de productie.

“Dit signaal klopt inderdaad. Dit vindt vooral op de grotere bedrijven plaats en heeft onder andere te maken met een risicospreiding om de kans op een plantenvirus zo laag mogelijk te houden. Ik verwacht dat dit minder op de bedrijven in Westland gebeurt en meer in gebieden als Wieringermeer.”

Harvest House

Wat ook opvalt bij de overgang van tomaten naar komkommers is het verschil in oogstritme. "Komkommers groeien zo snel, dat de kas wekelijks zes keer rond wordt geoogst," legt Hartensveld uit. Daarnaast is de inrichting van de kassen voor beide gewassen vrijwel identiek, wat de overstap vereenvoudigt. "De teeltgrootte, draad enzovoort, de inrichting van de kas voor de tomaten en komkommers verschilt niet zoveel van elkaar. Met de juiste teeltspecialisten in huis, die zowel tomaten als komkommers goed kunnen begeleiden, is deze strategische diversificatie een stap vooruit voor het bedrijf," sluit Hartensveld af.