Archief
Google Streetview

Google Streetview

Scherpere regels voor feesten bij Luna Events

De gemeente Westland heeft verscherpte regels vastgesteld om overlast door evenementen bij Luna Events aan de Dijkweg in Honselersdijk te voorkomen. Dat is mede gebeurd op verzoek van de exploitant zelf.

Omwonenden van de evenementenlocatie klaagden over overlast. Dat varieerde van racen en driften door auto's tot zelfs een grote vechtpartij in april 2022. "Ik acht u als exploitant medeverantwoordelijk voor die incidenten", schrijft burgemeester Bouke Arends in een recente brief aan Luna Events. Hij wil dat Luna verantwoordelijkheid neemt om die incidenten te voorkomen. "Daarom vind ik het belangrijk deze gewijzigde exploitatievergunning te verlenen, waarin duidelijke kaders en verwachtingen zijn opgenomen." Het bedrijf had overigens zelf de wens uitgesproken voor meer duidelijkheid, 'zodat duidelijker is wat van de exploitant wordt verwacht'.

In de exploitatievergunning staat onder andere dat Luna verantwoordelijk is voor het voorkomen van ongeregeldheden op het terrein. Daarbij wordt genoemd:

  • hard optrekken en/of remmen met een voertuig;
  • niet noodzakelijk claxonneren in de nachtelijke uren;
  • overlast gevende samenscholing;
  • racen en driften.

Om die overlast te voorkomen, moet het bedrijf diverse maatregelen nemen. Zo moeten er altijd minimaal twee beveiligers (van wie één gecertificeerd) aanwezig zijn. Bij meer dan 250 bezoekers wordt per 100 bezoekers een extra beveiliger toegevoegd. Verder moet Luna Events klanten wijzen op de algemene voorwaarden en regels en consequenties die daaraan zijn verbonden. Bij overtreding kan de exploitant namelijk een waarschuwing opleggen en daarna zelfs overgaan tot een boete. Op schermen bij de in- en uitgang is bovendien duidelijk te lezen dat 'claxonneren, buiten nuttigen van alcohol, afsteken van vuurwerk, geluidsoverlast veroorzaken, hard optrekken, racen en driften' niet is toegestaan.