Archief
WOS

Nieuwe notenboer omarmd door Westlanders: 'Publiek is fantastisch'

De notensoap in 's-Gravenzande..., die zorgde anderhalf jaar geleden voor flink wat commotie in het dorp. De toenmalige notenboer Arie Evers moest zijn plaats afstaan, omdat hij door een fout van de gemeente de vergunning onterecht had gekregen.

Hoewel de vaste marktklanten het er niet mee eens waren, en massaal handtekening inzamelden, kwam er toch een nieuwe notenboer: Bas Boer uit Ridderkerk. En die begon met een 1-0 achterstand. Maar hoe is het nu met hem en heeft hij de harten van de Westlanders al weten te veroveren?

"Het was pittig", glimlacht Boer, van de gelijknamige notenkraam in zijn kraam in 's-Gravenzande. "Maar we staan er, en we hebben het enorm naar ons zin." Toch ging het bemachtigen van een plek op de markt allesbehalve zonder slag of stoot.

Hoewel hij al jaren op de eerste plek op de wachtlijst stond voor een vergunning, werd zijn plek in 2019 - onterecht - gegeven aan marktkoopman Arie Evers uit Dodewaard. Boer wist zeker dat er iets mis was gegaan, en vocht voor zijn plekje. Uiteindelijk werd hij in zijn gelijk gesteld, en kreeg Boer in 2022 alsnog de marktvergunning toegewezen. "Het is nog steeds een droom die uitkomt, 's-Gravenzande is een fantastische markt."

Klant: 'Ik bestel nog steeds bij Arie Evers'

Door de vele commotie die ontstond over het vertrek van Evers, was het begin voor Boer op de markt in 's-Gravenzande niet gemakkelijk. "Ik was heel zenuwachtig; hoe zou ik ontvangen worden? Klanten hadden toch zoiets van; wat voor notenboer komt er nu? Dat duurde een week, maar daarna werden we met open armen ontvangen. Het publiek is lekker no-nonsense, ik houd daarvan."

Ook de klanten geven aan dat ze Boer hebben omarmd. "Natuurlijk is het jammer als iemand weggaat. Maar het is nu eenmaal zo gelopen, daar kunnen we verder niks meer aan doen", reageert een dame. "En ze hebben allebei lekkere noten", aldus een andere vaste klant. Toch zijn er ook mensen die Evers missen. "Ik bestel nog steeds online bij hem, ik vond het zo sneu voor hem."

'Ik blijf de komende 25 jaar in 's-Gravenzande'

Hoewel de storm is gaan liggen, is de notensoap nog niet helemaal voorbij. Evers laat weten dat hij blijft vechten voor zijn plekje en dat er op 24 februari een rechtszaak dient. Daarnaast wil hij een hogere schadevergoeding, want het bedrag dat hij nu gekregen heeft, komt volgens hem niet overeen met de werkelijk geleden schade.

Boer laat weten dat de rechtszitting buiten hem omgaat. "Onze vergunning staat niet ter discussie. Wij staan er gewoon, en als het aan mij ligt, blijf ik de komende vijfentwintig jaar, en daarna ook nog mijn kinderen, op de markt in 's-Gravenzande staan."

Op grond van een Europese richtlijn wil het college van B en W van Westland stoppen met marktvergunningen voor onbepaalde tijd. Volgens een voorstel dat binnenkort in de gemeenteraad wordt behandeld, wordt de vergunningduur beperkt tot 10 jaar. De huidige standplaatshouders krijgen 'automatisch' een vergunning voor de komende 10 jaar. Vervolgens zal telkens door een selectiecommissie, aan de hand van een puntensysteem, worden bepaald wie een nieuwe vergunning krijgt. Er is dan ook geen wachtlijst meer.